V obležení. I tak by se dalo popsat víkendové dění v Lokti. Historická dominanta města – hrad – totiž otevřel své brány a návštěvníkům nabídl bujarou podívanou. Tu ostatně tradičně slibují Rudolfínské slavnosti, které ani letos lidé neopomenuli a na hrad vyrazili doslova v zástupech.

Důkazem toho byly zaplněné příjezdové silnice do Lokte, které byly zaplněné dokonce i stovky metrů směrem z města. Centrum bylo kvůli slavnostem uzavřené, a tak si řidiči museli hledat náhradní místa pro parkování. I tak cesty na hrad nelitovali.

„Byl to neskutečně pěkný zážitek. Na Sokolovsku žijeme už dlouhá léta, ale teprve až nyní jsme se do Lokte na hrad vypravili. A řeknu vám, to je opravdu paráda,“ svěřil se starší manželský pár z Kraslic.

Velký zájem veřejnosti potvrdili i organizátoři slavností. „S návštěvností jsme spokojeni. Vyšlo nám počasí, tak co víc si ještě přát,“ usmívala se průvodkyně loketského hradu Lenka Kněžická. „Lidí přišlo dost, už v sobotu jsme museli dotisknout další vstupenky,“ doplnila s tím, že letní středověké slavnosti jsou oblíbené jak u tuzemských turistů, tak hostů ze zahraničí. „Rádi k nám zavítají Němci, Holanďané či Rusové. Zastávku na svých cestách zde mají i vodáci,“ poznamenala Kněžická.