Uzdravit se a začít nový život. A to všechno právě v Americe. Přesně to chce šestasedmdesátiletá důchodkyně z Nového Sedla Margita Gabčová. Důvodem, pro který by se klidně vydala za oceán, je prý hlavně její špatný zdravotní stav. „Potřebuji odjet do Ameriky. Potřebuji zdraví a tam bych se uzdravila. Je tam lepší zdravotní péče než tady u nás v Česku. Jsem slabá, velice slabá,“ říká Gabčová s tím, že několik Romů z Nového Sedla už za oceán vycestovalo a další se chystají.

„Jedna rodina odtud už do Ameriky nedávno odjela a mají se tam pěkně,“ komentuje situaci Gabčová a dodává, že do Ameriky chce odplout na lodi. „Můžete mi to zařídit? Koukala jsem na to v televizi a nemá to tam chybu,“ vysvětluje Gabčová.

Na sdělení novosedelské důchodkyně reaguje Marie Rybářová z odboru hospodářsko – správního Městského úřadu v Novém Sedle. „Informace od paní Gabčové vůbec neberte v potaz. Žádné velké odjezdy Romů z Nového Sedla se nekonají,“ uvedla úřednice.

Z dalšího vyjádření novosedelského městského úřadu ovšem vyplývá, že už jedna z místních romských rodin před začátkem letošních letních prázdnin skutečně za oceán odcestovala. A to konkrétně do Kanady. „Ano, odjel otec a jeho dcera, bylo s tím velké zařizování, ale nakonec jim to vyšlo,“ potvrzuje událost místostarostka Nového Sedla Krista Kulhanová.

A jak se na stěhování Romů do ciziny dívají odborníci, kteří se touto problematikou zabývají?

„Víte co? Je demokracie. Já nikoho nebudu přesvědčovat, aby někam odjel, ale taky ani aby zůstával, nestojím na žádné straně,“ říká krajský předseda Romského občanského sdružení (ROS) Karlovy Vary Ladislav Bílý. Ani on ale v současné době žádné masivní odjezdy Romů z Karlovarska a Sokolovska neočekává. „Jsou zavedena víza a všichni Romíci z kraje nejsou tak schopní, aby si tyto věci zařídili. Možná odjede tak jedna nebo dvě rodiny,“ myslí si Bílý.

A co tedy podle krajského předsedy ROS vede Romy z Nového Sedla a okolí k cestě za oceán?

„Všichni tady melou o rasismu a on v té věci opravdu hraje roli. Je to zkrátka strach, obava o děti a lidská nevraživost. Romové se tady už bojí, žádná ekonomická krize, jednoduše mají strach,“ míní Bílý, který prý dokonce také uvažoval o tom, že by do Ameriky nebo do Kanady odcestoval. „Podívejte se, jdete do obchodu nebo po ulici a cítíte, jak se ti lidé na vás koukají. Já si zatím dokážu poradit svým vystupováním a mluvou, ale ano, uvažoval jsem už o tom, že též odjedu,“ dodává předseda ROS.

Kristián Šujan