Už 17. září bude mít zastupitelstvo Karlovarského kraje zřejmě dvě nové tváře. Ministr vnitra Martin Pecina totiž minulý týden zbavil mandátu dva zastupitele Karlovarského kraje, kteří byli ve sporu se zákonem o střetu zájmů. O mandát zastupitele tak přišel Jaroslav Kočvara z ODS a Jan Hadrava z Hnutí Doktoři. Ti se ihned v pátek 28. srpna, poté, co obdrželi rozhodnutí ministra, proti tomuto verdiktu odvolali.

Jak informovala krajská mluvčí Andrea Bocková, oběma zastupitelům zaniká mandát, a proto budou na následujícím zastupitelstvu skládat slib jejich náhradníci. „My budeme nyní oslovovat možné kandidáty,“ doplnila mluvčí Bocková.

Zatímco v politickém uskupení Hnutí Doktoři už je o náhradníkovi za Hadravu rozhodnuto, v ODS to tak jednoznačné není. Podle pořadí by se měl nástupcem za odcházejícího Kočvaru stát René Bolvari, který už své zkušenosti v krajském zastupitelstvu má.

V Hnutí doktoři je prvním náhradníkem Dalibor Stach. „S tím, že bych měl být zvolen krajským zastupitelem, už jsme tak nějak počítali předem, jsem už s tím tak smířený,“ říká Stach, který chce v krajském zastupitelstvu hlídat některá důležitá rozhodnutí, především pak těch, která se budou týkat finančních toků a krajského zdravotnictví,“ nastínil Stach.

U ODS je situace poněkud složitější. Prvním náhradníkem za odstupujícího Kočvaru je totiž podle původní kandidátky Jiří Vaněček. Ten však nechce o postu krajského zastupitele ani slyšel. Své místo náhradníka postoupil už totiž v době, kdy na zastupitelský post odmítl zastupovat kvůli možnému střetu zájmů Kamil Řezníček. Ačkoliv byl Vaněček tehdy jako první náhradník, post zastupitele nakonec zaujal Jan Zborník, exstarosta Ostrova a bývalý první náměstek hejtmana. „Už jednou jsem tento post odmítl. Ano, je pravda, že jsem do kraje kandidoval na předních postech, ale věci se postupem doby mění. Nyní už bych na takovou pozici neměl čas,“ vysvětluje Vaněček.

Podle mluvčího krajského úřadu Andrey Bockové je tak prvním náhradníkem ODS, který přichází v úvahu, bývalý krajský zastupitel René Bolvari.

Jak mluvčí krajského úřadu upřesnila, do programu zastupitelstva 17. září bude standardně už zařazen bod složení slibu nových zastupitelů. „Víme o tom, že oba zastupitelé, tedy pan Kočvara i Hadrava, se proti rozsudku ministra Peciny odvolali. Správní soud ale určitě do konání zastupitelstva nerozhodne, předpokládáme, že tak učiní do dvaceti dnů,“ uvedla mluvčí Bocková.

Doplnila ale, že pokud správní soud vyhoví námitkám Hadravy a Kočvary, stanou se opět zastupiteli.