V novém jízdním řádu Českých drah, který vstoupí v platnost 12. prosince letošního roku, nedojde k zásadním změnám. Přesto však budou omezeny některé osobní vlaky, které nebyly cestujícími tak hojně využívané.

„Regionální doprava se uskuteční skoro ve stejném rozsahu. Některá omezení však nastanou. Například u osobních vlaků, které byly málo využívané. Jezdily například ve večerních hodinách, nebo o sobotách a nedělích, nebo těsně za sebou. Ty budou sloučeny do jednoho,“ informoval Vladimír Omelka, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Karlových Varech.

Podle něj se změny dotknou cestujících jen ve velmi malém rozsahu. „Některé vlaky také nepojedou mezi horním a dolním nádražím v Karlových Varech. Omezení dopravy se týká takzvaných technologických vlaků, které byly provozovány jako návozy souprav do a z depa kolejových vozidel. Po přemístění depa na horní nádraží se soupravy už nemusejí přemisťovat a jízdy se nerealizují. Tato redukce se týká spojů, které provozovaly České dráhy na vlastní podnikatelské riziko bez úhrady prokazatelné ztráty,“ dodal ředitel.

Podle Petra Navrátila, náměstka hejtmana, se kraj snaží dopravce podpořit co nejvíce. „Je pravdou, že dráhy snížily počet jízd, které podnikaly na vlastní riziko, ale stále na únosnou míru. Dráhy podporujeme i například příspěvkem na půjčovny kol,“ uvedl Navrátil.

České dráhy vypraví denně v kraji 243 regionálních vlaků. „U dálkové dopravy, kterou objednává ministerstvo dopravy, nedojde k změnám na obou hlavních páteřních tratích. U tratí Cheb – Plzeň – Praha a Cheb – Ústí nad Labem – Praha je dodržen dvouhodinový takt,“ vysvětlila Radka Pistoriusová, mluvčí Českých drah.