„V Ostrově tak doposud platí pouze zákonná úprava. Podle ní musí majitel psa prokázat, že svého čtyřnohého miláčka ovládá. V praxi to znamená, že třeba na psa pískne a on přijde k noze,“ vysvětlil Jan Bureš, starosta města.

Zvládnout takto například psa bojového plemene, který je zrovna zaměstnán bitkou s jiným čtyřnožcem, je však podle jeho slov dost nereálné. Podle navrhovaného znění obecně závazné vyhlášky by se psi měli po ulicích Ostrova pohybovat pouze na vodítku a s košíkem.

„Zároveň musí být všichni psi očipováni. Podle návrhu mají majitelé psů, kteří už ve městě žijí, čas na jejich očipování do konce letošního roku. Nové přírůstky pak musí elektronickou identifikaci získat do 15 dnů od okamžiku, kdy je jejich páníčkové přivezou do města,“ nastínil Bureš.

Jako protiváhu těmto direktivám nabízí ostrovská radnice majitelům očipovaných psů slevy na poplatcích, které mohou podle Bureše dosáhnout až výše nákladů potřebných pro očipování psa. „Situaci jsme se rozhodli řešit na základě řady stížností zejména z poslední doby. Veřejnost si stěžuje hlavně na takzvané bojové psy,“ doplnil starosta města.

Pokud návrh vyhlášky projde, bude její prosazování v praxi úkolem strážníků městské policie. Její velitel Pavel Čekan tvrdí: „Pokud vyhláška zastupitelstvem projde v navrhovaném znění, nebude to znamenat, že se hned prvním dnem její účinnosti vydáme do ulic a budeme pokutovat majitele psů, kteří budou pobíhat takříkajíc navolno!“ Strážníci budou podle jeho slov postupovat tak, že dají pejskařům šanci, aby jim vyhláška přešla „do krve“.

„Nějakou dobu budeme majitele psů upozorňovat na to, že jejich čtyřnozí miláčci nemohou volně pobíhat. Každý napomenutý pejskař se ovšem dostane do naší databáze, takže další prohřešky budeme řešit už formou sankce,“ upozornil velitel ostrovských strážníků.

Vyhláška bude pro strážníky znamenat i nákup čtečky čipů. „Tu zatím nemáme. Dosud jsme v případě nutnosti používali čtečku, kterou má k dispozici ostrovský psí útulek. Je nutné, aby čipy měly certifikát ISO. Pak není problém přečíst data v něm obsažená,“ dodal Čekan.