Rozhodnuto. Od 1. února nemusejí pacienti platit regulační poplatky v Karlovarské krajské nemocnici.

„Karlovarský kraj nabízí svým občanům možnost poskytnutí účelově vázaného daru. To znamená úhradu regulačního poplatku za ošetření v ambulanci, který činí 30,- korun, za hospitalizaci, za niž nemocnice vybírala od pacientů 60 korun denně, a za návštěvu ústavní pohotovostní služby a LSPP. Za tu lidé platili 90 korun. Výjimku tvoří zubní pohotovosti,“ vysvětlila Zdeňka Marková, mluvčí nemocnice.

A jak to bude fungovat? „Pacient uzavře s lékařem darovací smlouvu. Pro zjednodušení administrativy se bude uzavírat ústně, po domluvě se zdravotnickým personálem a bude zavedena do elektronického informačního systému. V případech, kdy pacient bude požadovat smlouvu písemně, bude vytištěn příslušný formulář s potřebnými údaji,“ vysvětlila Marková.

Pacient musí být občanem České republiky s trvalým bydlištěm v Karlovarském kraji. „Proto je nezbytné předložení občanského průkazu. Odpadá také manipulace s penězi,“ dodala mluvčí.

Pokud pacient nebude chtít využít možnosti přijmout dar, pak poplatek uhradí sám.

Postup v nemocniční lékárně bude podle mluvčí odlišný. Občan, který vybírá léky na recept, zaplatí v lékárně příslušnou úhradu včetně regulačního poplatku. Obdrží účtenku a s tou se dostaví do pokladny v areálu nemocnice. Zde předloží účtenku z lékárny a občanský průkaz a požádá o uzavření darovací smlouvy. Peníze za poplatek mupak budou vráceny.

„Pokud někdo bude vybírat léky na recept pro jinou osobu, je nutné v pokladně předložit plnou moc od této osoby. Ta nemusí být úředně ověřena,“ upozornila mluvčí. Plná moc musí obsahovat jméno, příjmení, rodné číslo, adresu trvalého bydliště a vlastnoruční podpis.

„V lékárně bude vystaven účet na každé jméno zvlášť. Chceme jen upozornit na to, že přes značně rozšířený sortiment ústavní lékárny se může stát, že určitý lék nebude k dispozici. Není totiž prakticky možné, aby jedna lékárna měla na skladě všechny existující a předepisované léky,“ zdůraznila Marková.