Společnosti Karlovarský porcelán a Concordia budou zatím pokračovat ve výrobě. Vedení společnosti Karlovarský porcelán se podařilo zajistit dodávky energií a surovin pro obě firmy na další týden, do 20. října.

„Výroba bude pokračovat ve všech závodech společnosti. Budeme pracovat na termínově vázaných zakázkách, abychom stihli včas odeslat zboží našim zákazníkům,“ uvedl Vlastimil Argman, generální ředitel Karlovarského porcelánu.

"Nebudeme mít žádné Vánoce, kde teď narychlo seženeme práci?"
zaměstnanci porcelánky

Vedení společnosti nadále vede jednání o výplatě mezd zaměstnancům za měsíc září. O výsledku jednání bude dotčená firma informovat v úterý dopoledne.

„Na výplatní pásce bychom měli mít sedmdesát procent a zbylých třicet procent máme dostat do konce měsíce října. Pro nás je to ale nezáviděníhodná situace, jelikož musíme poplatit nájem, elektriku a nejen to, a nikdo se vás nebude ptát, jestli na to máte či ne. Tohle ale nikoho nezajímá,“ smutně poznamenala jedna ze zaměstnanců novorolské porcelánky, která nechtěla být jmenována.

Karlovarský porcelán (KP) je hlavní částí skupiny Porcela Plus. a.s. KP vyrábí porcelán pro domácnosti a hotelový porcelán. Své výrobní závody má v Nové Roli a Klášterci nad Ohří. Kapitálově ovládá firmu Concordia, a.s., taktéž s výrobou porcelánu pro domácnosti. Jeho součástí jsou i závod v Chodově — tradiční výroba růžového porcelánu a Thun Studio s výrobou exkluzivních malosériových souborů, provoz Sítotisk – litografická příprava a výroba dekoračních obtisků a provoz Strojírenský závod s vývojem a výrobou speciálních strojů na výrobu porcelánu.

V současné době celá skupina Porcela Plus zaměstnává cca 2000 lidí, z toho 1 800 v Karlovarském porcelánu a jeho závodech.

„Nebudeme mít žádné Vánoce, kde teď narychlo seženeme práci? Vždyť to přeci museli vědět již dříve, že je něco v nepořádku. Kdo si tohle nezažil, neuvěří, je to psychicky náročné. Snad se to podaří nějak vyřešit, ale jsme spíše pesimisté. Nikdo s námi nemluví, vše se řeší za pochodu, tohle si snad nezasloužíme,“ doplnil zaměstnanec.