Vedle propagace dárcovství a získávání nových dobrovolníků se Červený kříž snaží také vyzdvihnout ty, kteří poskytují svou krev bez nároku na jakýkoli zisk.

Z toho důvodu Červený kříž oceňuje bezpříspěvkové dárce krve medailemi Jana Janského a Zlatými kříži.

Nejinak je tomu i v karlovarském okrese, kde se v roce 2008 počet dárců krve zvýšil. „Celkem bylo oceněno 251 lidí, z nichž 116 získalo bronzovou medaili za 10 bezplatných odběrů, 90 bezplatných dárců získalo stříbrnou medaili za 20 odběrů a 45 dárců získalo zlatou medaili za 40 odběrů,“ informovala Věra Sládková, oblastní ředitelka Českého Červeného kříže v Karlových Varech.

Zlaté kříže 3. třídy za 80 odběrů obdrželo celkem 14 dárců krve. „V současné době máme pouze jednoho dárce krve, který dosáhl počtu 120 bezplatných odběrů, a ten bude oceněn vyznamenáním Zlatého kříže 2. třídy. Toto vyznamenání se uděluje v rámci slavnostních akcí, které pořádá Úřad Českého Červeného kříže v Praze,“ dodala Sládková.

Podle ní bylo celkem loni uskutečněno 4 089 bezpříspěvkových odběrů krve. Nově registrovaných dárců bylo 186.

Jediným nedostatkem zůstává, že se nepodařilo založit Klub dárců krve. „To se nám bohužel nezdařilo. Byl totiž malý zájem lidí. Jeho cílem by bylo umožnit nejen vzájemné setkávání dárců, ale také jim nabídnout zajímavé a pestré kulturní a vzdělávací aktivity. Smyslem by měla být i podpora a propagace bezpříspěvkového dárcovství krve a morální ocenění dárců,“ uzavřela téma oblastní ředitelka Českého Červeného kříže Sládková.