První z projektů je zaměřen na podporu rozvoje odborných dovedností vedoucích pracovníků Karlovarské krajské nemocnice.

„Obsahem projektu je zavedení systému vzdělávání managementu na české straně i u saského partnera, zkvalitnění přístupu k paliativní péči v týmu lékařů a sester a vytvoření standardů ošetřovatelské péče na evropské úrovni, s důrazem na péči o seniory,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Projekt by měl také umožnit vznik nových pracovních příležitostí v česko-saském příhraničí a vytvoření příručky potřebné při přijímání česky a německy hovořících pacientů ve zdravotnických zařízeních partnerů.

Druhý projekt se soustředí na průmyslové a energetické využití obnovitelných surovin, konkrétně na praktické zkoumání průmyslového využití vláken stonků olejných lnů v oblasti Dolního Žandova.

Na oba projekty je z peněz Evropského fondu regionálního rozvoje vyčleněno pro české partnery zhruba tři sta tisíc eur.

Celkem byla schválena realizace sedmnácti projektů na podporu přeshraniční spolupráce s podílem prostředků Evropské unie ve výši cca 10,5 milionu eur. „Do České republiky by se z této částky mělo dostat přibližně 4,8 milionu eur,“ vyčíslil náměstek.

V rámci programu Cíl 3 jsou pro Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj vyhrazeny evropské prostředky ve výši 67 milionů eur na programovací období 2007—2013.

„V Karlovarském kraji je možné konzultovat projekty a podávat žádosti na oddělení přeshraničních projektů krajského úřadu. Podávání žádostí je průběžné, bližší informace lze získat na internetových stránkách www.kr-karlovarsky.cz,“ poradila Jana Pavlíková, mluvčí krajského úřadu.