Ustavení krajské koalice proběhlo před měsícem. Výsledkem je krajská vláda ČSSD s KSČM a hnutím Doktoři. V opozici tak skončila Alternativa, ODS a Karlovarská koalice. Na roli, kterou v povolebních vyjednáváních sehrála Alternativa, jsme se zeptali Jiřího Kotka.

Přestože Alternativa i Vy osobně jste v krajských volbách byli poměrně úspěšní (10%), jste opět v opozici. Opravdu nebyla možnost vytvořit krajskou vládu Alternativy s ČSSD, Doktory a KKK bez komunistů?
Ne, nebyla. Levicové volební strany (včetně hnutí „Doktoři“) měly jasno od samého začátku. To absurdní povolební jednání na sekretariátu ČSSD v Sokolově se všemi, kteří ve volbách uspěli, bylo pouhým divadlem pro veřejnost. Signály o jejich spolupráci jsme měli dokonce už v průběhu volební kampaně. Jejich primárním cílem bylo odstřihnutí ODS od moci a od rozdělování peněz z EU a samozřejmě ovládnout dění v nemocnici.

Proč jste se třeba s Doktory ani nepokusili sociálním demokratům navrhnout nějakou alternativu bez KSČM?
…nějaká alternativa bez komunistů? Nikdo se nás na ni vážně ani nezeptal. Pouze hnutí „Doktoři“ se ozvalo, když zjistilo, že zbylo ve hře ČSSD samo s komunisty, a pokusilo se to ještě na poslední chvíli eliminovat zatažením Alternativy.
Přestože říkám, že hnutí „Doktoři“ je oproti Alternativě svým pojetím jinde, zdůrazňuji, že ustavení koalice s komunisty bylo plně v režii ČSSD. Ta k tomu měla dostatečný mandát a mohla si vybrat svého partnera a to také učinila. Nebyla jím ODS ani liberální koalice, ale KSČM. Nářky, že Alternativa zavinila vládu KSČM, jsou scestné a jsou pouze účelově vypouštěnou kouřovou clonou. Našich deset procent nám nedalo sílu k lepšímu vyjednávání.
Rozumějme k vyjednávání nikoliv o tom, že někdo z Alternativy nutně musí sedět ve většinově socialistické krajské radě a bude jako „u moci“, ale k vyjednávání o smysluplném realizování vlastních programových priorit. O morální cti zastupitelů Alternativy v jejich zásadním odmítnutí být v levicové koalici, jež je podotknutím pouze podtrhujícím daný stav.

Pikantní je, že jste v opozici s ODS, kterou jste hodně kritizoval.
Alternativa se zrodila z opoziční práce proti klientelismu, korupci a zlodějnám koalice ODS, ČSSD, zelených i lidovců. Naproti tomu ODS u voličů propadla, protože sklidila plody své vlastní práce. Průběžně ona sama vybíjela energii na boj s nejbližšími možnými koaličními pravicovými partnery, místo aby se vymezila proti levici, se kterou navíc paradoxně do koalic vstupovala.
Tím naprosto smazala politický význam a přirozenou soutěž „pravo-levých“ stran a z politiky a společnosti naopak udělala nesrozumitelné korupční kolbiště.

Co si slibujete od svého působení v krajské opozici a jak se chcete vymezit vůči ODS?
To je asi zavádějící otázka. Alternativa se nepotřebuje vymezovat vůči ODS. V opozici jsme vůči těm, kteří si rozebrali moc. Proto si od svého působení v krajském zastupitelstvu nemáme co slibovat.
Budeme oponovat mocenským rozhodnutím levicové koalice, která senámbudou jevit jako špatná, a budeme je korigovat případnými protinávrhy. Prosadí-li je koalice prostou silou, budeme je kritizovat a vysvětlovat, v čem pokládáme jejich rozhodnutí za špatná. Už na samém začátku se ukazuje, že populismus, se kterým do vlády vstupují, je směšně nedůstojný.
Jinak jsem s ostatními kolegy v Alternativě přesvědčen, že aktivní opozice je pro veřejnost daleko užitečnější, než být spoután loajalitou a servilností s jejich mocí.