Karlovarský kraj bude v příštím roce hospodařit s dvěma miliardami korun. Výdaje jsou vyčísleny na dvě miliardy 888 tisíc a financování činí 863 milionů. Na splátkách jistiny úvěru kraj zaplatí 67 milionů.

„K rozpočtu výhrady nemáme, je připraven zodpovědně. S čím ale problém máme, to jsou Císařské lázně, jejichž rekonstrukce by zatížila rozpočet miliardou. Pokud bychom opravu tohoto objektu realizovali, vymazali bychom žádosti všech obcí o peníze z programů Evropské unie. Přestože je to jejich poslední šance tyto laciné peníze z evropských fondů získat,“ uvedl krajský zastupitel Jan Hadrava (Hnutí Doktoři).

Zdůraznil, že pokud v rozpočtu zůstane 28 milionů na projektovou dokumentaci na Císařské lázně, pak on ho nepodpoří. „Byly by to vyhozené peníze. Tento projekt by se měl zastavit a peníze na lázně převést do kapitoly obnovy venkova. Ta je výrazně podfinancovaná. Nechť si Karlovy Vary opravují lázně samy a ať se snaží,“ zdůraznil Hadrava.

Ostatní krajští zastupitelé Hnutí Doktoři sice krajský rozpočet podpoří, ale i oni upozornili, že pokud kraj přistoupí na projekt obnovy Císařských lázní, pak odebere malým obcím možnost dosáhnout na Regionální operační program, z něhož mohou nastartovat svůj rozvoj. Stejně tak je podle Doktorů naprosto nutné investovat do budov nemocnic, které jsou v havarijním stavu, vyřešit kritickou personální situaci ve zdravotnických zařízeních a peníze je třeba vložit i do školství.

„Císařské lázně jsou balvan, který jsme podědili. Jenom tři sta tisíc měsíčně nás stojí na provozních nákladech. Prostě utíkají z rozpočtu, přitom za tyto peníze by se daly provozovat čtyři třídy,“ uvedl Vratislav Emler, krajský radní pro školství.

„Pokud miliony na dokumentaci pro lázně v rozpočtu zůstanou, pak si pohlídáme, jak s nimi kraj naloží,“ zdůraznila Berenika Podzemská, radní pro zdravotnictví.

Krajští zastupitelé za Hnutí Doktoři se vůbec netajili tím, že by nebyli proti, aby se Císařské lázně vrátily zpět Karlovým Varům. Stejně tak by ale Karlovy Vary musely kraji vrátit 93 milionů, které obdržely jako protislužbu za převedení lázní kraji na investiční akce města. To je podle Doktorů neoprávněná veřejná podpora. „Stejně tak je mohl dostat Cheb, Sokolov nebo další obce,“ vysvětlili radní.

Hejtman Josef Novotný (ČSSD) uvedl, že se peníze na rekonstrukci Císařských lázní snaží zajistit. „Byl jsem kvůli tomu i v Bruselu. Zeptejte se bývalého hejtmana Pavla, kde chtěl peníze vzít a z čeho? My teď musíme řešit daleko důležitější věci. Je třeba investovat do nemocnic, na to sháníme peníze. Ne Císařské lázně, ale to, zda budeme mít kvalitní zdravotní péči v kraji, lidi zajímá,“ dodal hejtman.

Zatímco noví krajští radní za Hnutí Doktoři jsou přesvědčeni, že rekonstrukce Císařských lázní by enormně zatížila rozpočet Karlovarského kraje na několik let dopředu a že by byl problém i se získáním evropských peněz na tuto akci, bývalý hejtman a stávající řadový krajský zastupitel Josef Pavel (ODS) má opačný názor. „Vidím to jinou optikou než nynější hejtman. V Regionálních operačních programech je na Lázně I čtyři sta dvacet milionů korun,“ říká Pavel.

Podle něho by tato částka posloužila jako základ pro zahájení rekonstrukce Císařských lázní. „Studie, kterou jsme si nechali zpracovat, hovoří o celkových nákladech na tuto akci ve výši 720 milionů korun,“ pokračuje Pavel s tím, že 420 milionů chtělo bývalé vedení kraje použít z kapitoly 4.1. regionálních programů, která podporuje cestovní ruch.

„Nový hejtman to vidí, že by se tyto peníze měly rozdělit do několika obcí na několik projektů. Já se naopak domnívám, že evropské peníze jsou na mimořádné akce, které není možné zaplatit z běžných prostředků,“ reaguje bývalý hejtman, který doplnil, že zbytek peněz na rekonstrukci Lázní I by kraj získal z přebytku hospodaření. Jen za poslední rok je podle něho odhadováno, že kraj hospodařil s přebytkem 100 milionů korun. „Za uplynulá období dělá tento přebytek celkem 366 milionů korun,“ dodává Pavel.

Osudem Lázní I se zabývá také Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), a to kvůli možné neoprávněné veřejné podpoře, které se mohlo dopustit město Karlovy Vary.

„Dle informací ÚOHS je v kupní smlouvě mezi krajem a městem závazek nekomerčního využití převáděného objektu,“ uvádí aktuální informace mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa. Právě využití lázní bylo jedním z možných rizik veřejné podpory. Pokud by chtěl kraj objekt využívat nekomerčně, nesměl by v něm však prodávat ani kávu.

Spornou věcí je také 93 milionů korun, které kraj věnoval městu na investice. Šlo o náhradu za to, že Karlovy Vary Lázně I de facto zdarma kraji převedly.

Ivana Kalinová, Jana Kopecká