Zatímco většina památek v Karlovarském kraji otevřela své brány teprve tento víkend, loketský hrad je otevřený celoročně. Krásné počasí v sobotu přilákalo na hrad stovky návštěvníků, a to i přesto, že Karlovarsko žije hokejem a do Česka přiletěl americký prezident Obama.

„V sobotu jsme měli velmi slušnou návštěvnost, především to byly rodiny s dětmi,“ řekla vedoucí průvodců Marcela Lojdová.

A čím loketský hrad láká turisty? Jednak jsou to stálé expozice útrpného práva, archeologie, porcelánu a střelných zbraní, ale především je to o akcích. „Předávalo se tu Křesadlo, což je krajské ocenění dobrovolníků, byl tu ples města, jazzový koncert a pořádáme i big beaty,“ uvedla Lojdová.

Nově se vedle expozice porcelánu objevila i kolekce světoznámé sklárny Moser. „Dokončuje se rekonstrukce křídla s dolní baštou, kde bude ve druhé půlce roku rozšířena expozice útrpného práva, kterou připravujeme ve spolupráci s archeologem Jiřím Klsákem,“ pokračuje Lojdová. Mezi novinky patří také papírový model hradu, který vytvořili vězni z Horního Slavkova. „Byla to jejich iniciativa a myslím, že se jim model docela povedl,“ dodává.

Další koncert na hradě plánují na 25. dubna, kdy se tu představí B. F. L. M. P. S. V. Z., Blahobeat a Horká kaše.

V posledních dvou letech překročila návštěvnost vždy stotisícovou hranici. Také letos se uskuteční tradiční letní slavnosti a vánoční trhy spojené se zabijačkou.