„Mám lopatu doslova přimrzlou k rukám,“ hlásil ve středu ráno z horské Přebuzi starosta Antonín Čouka. Lidé měli kvůli sněžení a silnému větru potíže. Na domy jim nafoukal až metrovou sněhovou bariéru. „Měli jsme problémy se vůbec dostat z domů. Sníh jsem odhazoval hodiny,“ doplnil starosta.

Lidé v Přebuzi dokonce pamatují, že se kvůli tuhé zimě ocitli odříznutí od okolí. Přiznávají, že jsou už zvyklí, a tak se raději zásobují vodou a jídlem. Starosta horského městečka varoval, řidiči by tam neměli vyjíždět bez zimní výbavy.

Souhlasí s ním i silničáři. Těm silný vítr od úterních večerních hodin sužoval práci. Na silnicích sokolovského regionu operovala veškerá technika. Některá místa byla včera kvůli silnému větru neprůjezdná. Na silnicích bylo navíc mnoho zapadlých aut. „Musíme počkat, až ustane vítr. Nemá cenu tam jezdit a prohrnovat, protože vítr zase silnice uzavře,“ hlásil ve středu ráno dispečer krajských silničářů Josef Bulka.

Jedná se například o úseky v okolí Nové Vsi, Čisté a Zlaté směrem na Lobzy, kde je navíc nulová viditelnost. Silničáři doporučují, aby tam řidiči vůbec nejezdili.

Udržet vůz na zasněžené vozovce se například nepodařilo včera ráno motoristce u Boučí směrem na Sokolov. Ačkoli s automobilem skončila v příkopu, nic se jí nestalo. „Jsem v pořádku. Už mě i jedou vytáhnout,“ reagovala bezprostředně po nehodě řidička.

Velký pozor si museli dávat lidé také na Kraslicku. „Do práce jsem jela skoro krokem. Nechtěla jsem riskovat, že se někde převrátím na střechu,“ prohlásila další motoristka.

Od včerejších dvou hodin ráno jezdili v ulicích města Sokolova pracovníci Sokolovských technických služeb. „Do údržby silnic a chodníků jsme nasadili veškerou techniku. Kvůli sněžení a silnému větru jsme jezdili i po celý den,“ řekl ředitel společnosti Pavel Dlouhý.

Noční vichřice donutila sokolovskou radnici k vydání zákazu vstupu do místního parku, i když silný vítr větší škody nenapáchal. „Přistoupili jsme k tomu po zkušenostech z minulých let, kdy padající strom zranil mladíka,“ uvedl starosta města Karel Jakobec. „Nechceme také dopadnout jako ve Zlíně, kde strom zabil dvě malé děti,“ vysvětlil opatření starosta.

Podle policie se kupodivu sněhová nadílka výrazně neprojevila na nehodovosti. „Stalo se jen několik drobných nehod,“ řekla včera odpoledne mluvčí policie Andrea Kávová. Škoda 130 tisíc korun vznikla při nehodě v Sokolově, kde se střetl nákladní peugeot s opelem. Při střetu se nikdo nezranil. Podle meteorologů začal silný vítr ustávat. Očekává se i slábnutí sněhových přeháněk.

(jid, mih, dur)