Takové objednávky eviduje týden před Valentýnem jedna ze sokolovských květinářek Milena Slabochová. „Je to každý rok stejné. Objednávky přijímáme tak zhruba týden před Valentýnem. To je období, kdy se opravdu nezastavíme,“ uvedla květinářka. „Vloni jsme například uvázali zhruba osm set kytic. Letos to bude asi nižší, ale i tak je objednávek hodně,“ doplnila.

Podobná situace je například v cukrárně na Starém náměstí v Sokolově. „Zájem je o nejrůznější čokoládová srdíčka, kytky či bonboniéry. Řekla bych, že lidé letos více šetří, kupují spíše drobnosti. Z toho dražšího sortimentu jde na odbyt medovník ve tvaru srdce,“ řekla jedna z prodavaček v cukrárně Tereza Krásová.

Mezi těmi, kteří v pátek vybírali dárky k Valentýnu, byli manželé Alexandra a Petr Novákovi. Také oni potvrdili, že si vzájemně kupují spíše drobnosti. „Máme dvě malé děti, tak si dáváme spíše symbolické dárky. Kromě Valentýna slavíme i Mezinárodní den žen a Svátek matek. Miluji květiny, tak mi je manžel pravidelně kupuje,“ sdělila Alexandra. „Já bych sice chtěl k Valentýnu auto, na to ale nejsou peníze,“ usmíval se manžel.

Světové ekonomické krizi přičítá výrazný pokles tržeb v letošním roce majitel zlatnictví v Sokolově Jaroslav Dvořáček. „Lednové tržby jsou nejhorší za celých devatenáct let, co zlatnictví provozujeme. Už vloni byly touto dobou špatné. Letos je to ale podstatně horší,“ postěžoval si. „Zatím jsme prodali pouze několik stříbrných srdíček. Lidé podle mého názoru slyší denně v médiích o ekonomické krizi a šetří právě na špercích. Přitom stříbrný přívěsek je cenově na stejné úrovni jako ten čokoládový,“ vypočítává zlatník.

Všichni oslovení prodejci se shodli, že dárky ke svátku všech zamilovaných nakupují především mladší lidé. Ti starší dávají přednost spíše Mezinárodnímu dni žen.

„Valentýna nedržíme. Tento svátek sem přišel až po sametové revoluci z Ameriky. U těch mladých je to něco jiného,“ argumentuje jedna ze sokolovských důchodkyň Marcela Horáčková.