Jak informoval starosta obce Ladislav Kocourek, ve vlastnictví Stanovic zůstává obecní úřad s přilehlou hospodou, dále jde o obchod či hasičárnu.

Největší majetek má ale obec uložený ve svých lesích. „Ty jsme pronajali za 200 tisíc ročně Lesní společnosti Bečov,“ upřesnil starosta. Podle něho je to zásadní obrat.

Doposud totiž obec na pronájmu lesů v podstatě tratila, teprve nyní za jejich pronájem začala vydělávat.

Ještě donedávna patřilo do majetku obce i dvanáct bytů, a to konkrétně přímo ve Stanovicích. „Lidem jsme je prodali za padesát procent z odhadní ceny. Konečná částka se po snížení pohybovala kolem sto tisíc za byt,“ uvedl Kocourek.

Jak starosta doplnil, obec v tomto případě netrvala na tom, že padesátiprocentní slevu musí lidé kompenzovat opravou v adekvátní výši, jako tomu bylo například v Karlových Varech. Zde nastaly velké problémy v loňském roce u některých lidí, kteří nemohli dohledat faktury na provedené investice.

Stanovice si při prodeji bytů neponechaly ani předkupní právo. „Jsme rádi, že jsme byty prodali. Pro tak malou obec, jako jsou Stanovice, byly spíše přítěží. Na jejich údržbu jsme neměli peníze, protože lidé v nich platili i minimální nájem,“ dodala místostarostka Alice Kondelčíková.