Toužimsko je krásné, turisticky atraktivní, přesto zde život není jednoduchý. Obec doslova bojuje o dotace z Evropské unie, aby mohla realizovat finančně náročné investiční plány, a tím modernizovat město, dvakrát tedy obrací každou korunu, kterou vydává z městského rozpočtu. K tomu všemu se přidala ekonomická recese, která citelně zasahuje do života místních lidí.

My jsme se starosty Antonína Vrány (Sdružení nezávislých) proto zeptali:

Jak hluboce se dotkla současná celosvětová ekonomická krize lidí na Toužimsku?
Nezaměstnanost se velmi zvýšila a dále stoupá. Tento trend sledujeme od poloviny prosince loňského roku. Od té doby přibylo do statistiky nezaměstnaných téměř čtyři sta nových lidí.
Nyní je na Toužimsku už přes tisíc lidí bez práce.

Které podniky propouštějí?
Podle našich informací průběžně propouští OKSTS Toužim a Elektromodul. To pro nás nejsou vůbec dobré vyhlídky.

Jak to budete řešit? Některé obce zřizují veřejně prospěšné práce, aby alespoň částečně mohly některé lidi zaměstnat.
Spolupracujeme se zdejším úřadem práce. Práce pro obec se nám příliš neosvědčily. Koupíte lopaty a další nářadí a druhý den je to pryč i s pracovníkem. Na obecní práce musíme brát lidi, které důkladně prověříme. Doufáme, ale, že krizi přežijí zavedené toužimské společnosti, například Jednota, technické a stavební firmy. Nepříjemně nás zaskočilo zrušení zdejšího finančního úřadu.

Kolik činí rozpočet města?
Hospodaříme s přibližně šestatřiceti miliony korun. Toužim má necelé čtyři tisíce obyvatel, musíme si ale uvědomit, že spravujeme ještě šestnáct obcí. A to jsou další vydání.

Jaké plánujete investiční akce?
Hodláme opravit toužimské náměstí a navazující ulice. Do poloviny března bychom chtěli podat žádost o dotace z Regionálního operačního programu. Rekonstrukce náměstí bude podle našich propočtů stát pětatřicet milionů.
Zároveň jsme rozjeli žádost na úpravu víceúčelového hřiště. To chceme zmodernizovat, v hale položit novou podlahu a na hřiště pořídit umělý trávník. Opravili jsme mateřskou školu, ta nás stála pět milionů z rozpočtu a necelé tři miliony jsme obdrželi.
Na zateplení základní školy o dotace žádáme. Na 9,5 milionu, které oprava bude stát, nemáme smlouvu, ale jenom příslib. Doufáme, že to vyjde.

Na dotace z vypsaných programů Evropské unie spoléhají všechny obce. Je jejich získání složité? Myslíte si, že úspěšnější jsou při jejich vyřízení větší města?
Na každý rozvoj města jsou potřeba peníze. Ačkoliv jsme se snažili, šest let jsme například nedostali ani korunu. Nevzdáme to, ale víme, že všude fungují stranické známosti.
V loňském roce jsme dostali necelé dva miliony na opravu střechy pivovaru, obec uhradila tři sta tisíc korun. A oprava tohoto objektu není zdaleka u konce a vždy je při tom třeba spoluúčast obce. V pivovaru bychom chtěli zřídit knihovnu, obřadní síň, zázemí pro kulturní vyžití, například divadlo a víceúčelovou kulturní místnost. Součástí by měla být i malá hospoda, v níž bychom vařili pivo. Tím by odpadly připomínky lidí na malé kulturní vyžití v obci.

Na co si Toužimští dále stěžují?
To je snad všude stejné. Na úklid chodníků na sídlištích, ptají se, zda zde bude další supermarket, ale vadí jim také cena za odvoz odpadu. V panelácích se platí 1.500 korun ročně, za rodinný dům zaplatí majitel 1.250 korun. Snížit cenu nemůžeme, to jsme propočítali. Pokud ano, tak nebudou tak časté vývozy odpadu.

A poslední dotaz. V jakém stavu je toužimský zámek? Má vůbec šanci na zprovoznění?
O tom mi vůbec nemluvte. My jsme do zabezpečení tohoto soukromého objektu vložili půl milionu korun a žalujeme majitele o úhradu těchto peněz. Už do tohoto objektu cpát peníze nebudeme.