Už dva roky stojí projekt opravy a celkové regenerace toužimského náměstí Jiřího z Poděbrad. Důvodem jsou zásadní neshody mezi toužimskými zastupiteli, kteří schválili projekt revitalizace lokality vypracovaný firmou ProjektStav ze Sokolova, a členy občanského sdružení Pod střechou. Jeho předseda Jiří Schierl je zároveň jedním z opozičních toužimských zastupitelů.

Nyní hrozí, že kvůli dalším průtahům už nebudou v evropském dotačním fondu ROP na opravu náměstí poskytnuty peníze.

Spor je především o diagonálním postavení silnice, která protíná náměstí ve dvě nestejné poloviny. Město chce takto budovanou komunikaci zachovat s tím, že bude od ostatní plochy náměstí odlišena mimo jiné nestejným dlážděním. Sdružení Pod střechou je zásadně proti.

„Památkáři z magistrátu nám výstavbu v navržené formě zamítli, naopak ji podpořil Klub Za krásné Karlovarsko. Nyní čekáme na stanovisko památkářů z kraje, kam jsme se proti zamítavému postoji karlovarské radnice obrátili,“ říká starosta Toužimi Antonín Vrána a pokračuje: „Chci věřit, že na jaře, kdy budeme v případě schválení projektu opravy moci opět žádat o dotaci z ROP, zbydou ještě na nás peníze.“

Předseda sdružení Pod střechou Jiří Schierl říká: „Když už se do toho investuje tolik peněz, uvítal bych, kdyby se náměstí změnilo účelně, aby plocha nebyla rozbita, aby byla použita nebo aspoň zakonzervována historická dlažba, která by podle navrhovaného projektu měla být zlikvidována,“ tvrdí Jiří Schierl.

Výsledek odvolání Toužimských na krajském úřadě a potvrzení nebo změna zamítavého stanoviska městských památkářů z Karlových Varů by měly být známy do konce letošního roku.