Ze šesti tisíc kandidátů budou dnes a zítra vybírat voliči v Karlovarském kraji. Toto úctyhodné číslo svědčí o tom, že politická kariéra se zařadila mezi profese, o něž je zájem.

Dvěma nejstarším kandidátům je 88 let. V tomto věku je například Václav Šašek, který se snaží oslovit voliče v Nové Roli na kandidátce KSČM, a Václav Šebesta na kandidátce KDU–ČSL v Karlových Varech. Do městských a obecních zastupitelstev mohou voliči vyslat ale i nejmladší, osmnáctileté kandidáty. V celém Karlovarském kraji jich kandiduje dvacet.

Jedinou obcí, kde se letošní komunální volby konat nebudou, jsou Prameny. „Nikdo zde nepodal žádnou kandidátní listinu,“ sdělila Miroslava Berdychová z mariánskolázeňského městského úřadu. Podobnou situaci, jaká je v Pramenech, státní úředníci nepamatují. Místní zastupitelé v polovině dubna 2009 složili mandáty a obec má obrovské dluhy, do nichž se dostala kvůli nedokončenému projektu stáčírny minerálních vod. Od konce minulého roku proto Prameny vede správce z řad úředníků Ministerstva vnitra. Na postu zůstane i po volbách.

Ostatní města a obce v kraji naopak zažívají doslova stranický boom. Například v padesátitisícových Karlových Varech o přízeň voličů usiluje sedmnáct politických stran a hnutí, v Mírové, kde žije přibližně 260 obyvatel, bylo podáno šestnáct kandidátek.

„Od posledních sněmovních voleb zaznamenáváme růst zájmu občanů o politiku, voliči více věří, že mohou svými hlasy něco změnit. Například tak zvaným kroužkováním na kandidátkách. Patrně to souvisí s nástupem nových stran, jako jsou TOP 09 a Věci veřejné, a se sociálními sítěmi na internetu. Karlovy Vary v tomto nejsou výjimkou, naopak, z médií a právě ze sociálních sítí je patrné, že obyvatelé Karlových Varů nejsou s městskou politikou spokojeni a touží po změně k lepšímu,“ shrnul politolog Petr Bouška zájem lidí o politiku.

Do veřejného života se stále více zařazují také ženy. Do čela na svých kandidátkách je v Karlových Varech zařadila Strana zelených, KDU–ČSL, Doktoři a Suverenita. Ženy mají také silnější zastoupení na kandidátkách v Chebu.

Podle některých zdejších obyvatel by mělo žen obecně v politice přibýt. „Rozhodně by jich mělo být víc,“ uvedl Jaroslav Slavík. „Nehledě na to, že ženy v politice zůstávají dámami, kdežto muži přestávají být záhy gentlemany. Na druhou stranu se mi nelíbí boom mladých političek, které jsou v současné době v Poslanecké sněmovně. Ve vysoké politice by podle mě neměli být lidé mladší pětatřiceti let,“ dodal.

Krajské město Karlovarského kraje má i další volební pikantnosti. O jeho další budoucnosti chtějí rozhodovat tři primátoři, jeden současný a dva bývalí. Do zastupitelstva by se rád vrátil Zdeněk Roubínek, který jako primátor v roce 2001 z tohoto postu sesadil Petra Keřku, tehdy člena ODS. Dnes oba svorně kandidují za Nestraníky, protože Keřka z ODS vystoupil.

Předvolební boj v Karlových Varech navíc provázejí skandály. Například část místních politiků organizace Věcí veřejných se vzepřela předsedovi Tiboru Mincovi a kandidátku opustila. V Chodově véčkaře zase reprezentuje Ladislav Paštéka, bývalý člen Národní strany. „Se svou minulostí jsem se nikdy netajil. Byl jsem a vždy budu politicky aktivní. Program Věcí veřejných mě oslovil v otázce sociální politiky a korupce,“ prohlásil Paštéka.

Podrazy zažívají ale i další strany. Například lídra Karlovarské občanské alternativy Petra Kulhánka zneužil anonym k udání náměstkyně Laubové. Použil k tomu fiktivní mailovou adresu.

Svůj politický skandál řeší nyní také Stanovice. Dva dny před volbami našli občané ve schránkách „anonymní“ list, ve kterém se popisují údajné a utajované praktiky starosty, jedním výrazem nazvatelné jako zneužívání funkce. „Paradoxem je, že autorství anonymu ukazuje na konkurenční skupinu kandidující do voleb,“ uvedl Ján Benák.

Letáky komentující volební program Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM) se v těchto dnech objevily ve schránkách chodovských domácností. Text je navíc doplněný o karikatury, které již dříve mohli lidé ve městě zahlédnout. Kdo však za kampaní stojí, se lidé nikde na papíře nedočtou. „Na první pohled je vidět, že si někdo dal pořádnou práci, aby volební leták vypadal jako ten pravý. Jde ale lehce poznat, že se jedná o podvrh s cílem uškodit,“ okomentovala anonymní předvolební tah jedna z obyvatelek Chodova. HNHRM napadení své kampaně odsoudilo.