Vyzýváme hejtmana Karlovarského kraje Josefa Pavla, aby neprodleně zveřejnil závěr forenzního auditu společnosti Karlovarská krajská nemocnice, a.s.

Audit byl financován z veřejných prostředků nemalou částkou 6,6 milionu Kč a tudíž má veřejnost a ti, kteří za ni byli zvoleni do krajského zastupitelstva, právo na jeho obdržení ihned po jeho doručení objednateli, tj. Karlovarskému kraji.

Je naprosto neomluvitelná skutečnost z tiskového sdělení hejtmana, že úředník, který má audit na starosti, si jej odvezl na dovolenou a že proto jej ani on, ani vedení KK nemělo k dispozici.

Pane hejtmane Pavle, v dnešní elektronické době bylo otázkou několika minut pořízení dostatečného množství kopií tohoto dokumentu nejenom pro Vaši potřebu, ale i pro zastupitele kraje, kteří na něj měli ihned po jeho doručení na KK nezpochybnitelný nárok. Je proto nepochopitelný fakt, že Vy jako hejtman se s jeho závěrem nemáte potřebu ihned seznámit, o to spíš, že v auditované době jste byl členem dozorčí rady KKN, a.s, která dokonce vykonávala nejenom kontrolní činnost, ale i činnost řídící.

Takže i Vy, pane hejtmane, nesete přímou zodpovědnost nejenom za ekonomický propad nemocnice ve výši 121 milionů Kč.

Vaše výmluva, že KKN mádesítky různých organizací a že nemůžete všechny uhlídat, a tudíž ani KKN, a.s., je naprosto scestná, protože v případě této dozorčí rady jste v ní nebyl jako hejtman, ale jako občan Pavel, z čehož pro Vás plynou dle Obchodního zákoníku a dalších právních norem nejenom velká práva, ale i velké povinnosti.

Je tedy s podivem, že Vás, i jako právníka, závěry auditu KKN a.s. až tak nezajímají a divíte se, že se o něj zajímá odborná i laická veřejnost.

Člen nově zvolené dozorčí rady delegovaný za ODS pan Zborník na jednom z posledních jednání krajského zastupitelstva vyzval ostatní členy této dozorčí rady, aby u vedení nemocnice uplatňovali své právo na informace. Přesně to její člen za Evropské demokraty doktor Morávek udělal, ale podklady ve věci forenzního auditu nemá do dnešního dne k dispozici, protože vedení nemocnice s ním též nebylo seznámeno.

Pane hejtmane, je úsměvné, že jste zvolil protiútok a v médiích předhazujete politickému hnutí Doktoři předvolební nervozitu. Hnutí Doktoři jistě není nervózní, a to z jednoduchého důvodu, ono totiž, na rozdíl od Vás, nemá co ztratit.

Co ztratit nemáme ani my, zastupitelé zvolení za Evropské demokraty. My totiž na našich zastupitelských mandátech nelpíme za každou cenu, a proto netrpíme ani předvolební nervozitou. Všichni voliči proto můžeme, pane hejtmane, jenom získat a pokud to většina z nás bude u volební urny v říjnu cítit stejně, nastane určitě šance pro očistu Vámi nesystémově vedených oblastí, kterými jsou krajské zdravotnictví a školství.

Zastupitelé za Karlovarský kraj
Jan Horník, Jaroslav Růžička, Jiří Morávek