Milionové mzdy ročně, luxusně placené přesčasy, zvláštní rozvržení pracovní doby, třeba i na 72 hodin v kuse, a řada dalších pochybení včetně porušování zákonů. To jsou dílčí závěry veřejnosprávní kontroly v Krajské záchranné službě v Karlovarském kraji.

Závěry auditu, které jako první přinesl deník Právo, se podle Václava Larvy (ČSSSD), krajského radního pro zdravotnictví, nikdy neměly dostat na veřejnost.

„Výsledky této kontroly byly projednány radou kraje už v loňském roce a ředitel záchranky Ivo Tukinski obdržel příkaz zjištěné závady odstranit. Zda to udělala, to nyní prověřuje další kontrola. Její výsledky budeme znát koncem letošního roku,“ uvedl Larva.

Ivo Tukinski vyplácel některým zaměstnancům skutečně štědré peníze. Kontroloři zjistili, že nejméně šest zaměstnanců si za rok přišlo na více než milion korun. „Úhrn příjmů činil při úvazku 1,8 pro jednoho pracovníka 1,225 milionu korun ročně, při úvazku 1,9 to bylo 1,616 milionu korun,“ listoval ve spise Jaromír Kruták, vedoucí odboru kontroly Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Další mzda byla zaměstnancům záchranné služby vyplácena na dohodu o pracovní činnosti a vysoké platy jim zajišťovaly také přesčasy. Jeden ze zaměstnanců jich například vykázal 72, to znamená, že by musel pracovat tři dny v kuse. „Zda je toho lékař schopen, to jsme nehodnotili,“ uvedl Jaromír Kruták.

„Co se týče udělených odměn lékařům záchranky, kraj je nepovažuje za nadstandardní, odpovídají množství odpracovaných hodin a nasazení lékařů, kterých má záchranná služba dlouhodobě nedostatek. Podobně je tomu i v jiných krajích,“ uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

„Máme zásadní nedostatek lékařů. Víme, že porušujeme zákoník práce, ale jenom tak můžeme zajistit fungování záchranky. Máme devět výjezdových pracovišť a potřebovali bychom 45 lékařů. Máme jich jen 18. Nejsme na vině my, ale stát,“ zdůraznil mluvčí Lukáš Hutta.