Strategii, kterou by měl kraj použít při dalším vývoji zdravotnictví a nemocnice, budou moci ovlivnit i samotní pacienti a lidé. Kraj totiž připravuje anketu, která bude podkladem při dalším rozhodnutí.

„Anketu nabídneme k vyplnění pacientům v nemocnicích v Chebu, Sokolově i Karlových Varech. Budou se vyjadřovat například, zda si přejí kvalitnější péči, jak by jim vadilo dojíždět do nové nemocnice a podobně. Bude to zhruba deset otázek, ve kterých ovšem nebudeme lidem podsouvat žádné vlastní řešení, ale skutečně budou psát podle sebe,“ informovala Berenika Podzemská, krajská radní pro zdravotnictví.

Podle Podzemské však nebudou na otázky odpovídat pouze pacienti, ale šanci dostanou i další občané. „Chceme tuto anketu šířit také prostřednictvím médií a dáme možnost vyplnit ji na internetu,“ dodala Podzemská.

Otázky se zatím připravují. „Měly by být hotové zhruba koncem února. Doufáme, že se nám podaří sehnat co nejvíce názorů. Volili nás lidé, a tak by měli dostat šanci říct svůj názor na to, jak by měl další osud krajské nemocnice vypadat. Existují tři varianty koncepce, podle nás může nemocnici nejvíce pomoci jedna varianta, ale to nechceme lidem vnucovat,“ doplnila radní.

Strategie by měla být hotová koncem dubna. „Pravidelně jednáme s primáři a lékaři, a také jsme postavili speciální odborný tým, který na projektu aktivně pracuje,“ uzavřela radní.