Například město Žlutice na jihovýchodě Karlovarského kraje dostalo zatím zamítavou odpověď na žádosti na podporu několika důležitých projektů — na opravu Nádražní ulice i na zateplení mateřské školy a kulturního domu.

„Naopak do druhého kola prošel paradoxně projekt, který nebyl radnicí považován za prioritní. Šlo konkrétně o ´plochy pro sport´, tedy dráhu pro kolečkové brusle, umělý trávník na minikopanou a podobně. Už koncem září jsme ale dostali informaci, že ani na tento projekt nakonec nebudou evropské dotace z programu ROP přiznány. Nebyla to dobrá zpráva, ale abych pravdu řekl, nepřekvapila mě,“ říká starosta Žlutic Jaroslav Vojta.

Peníze z Evropské unie a jejich fondů by byly potřebné dále i na opravu a vybudování přírodního koupaliště na řece Střele a na další nutné investice, na něž nemá městská pokladna ve Žluticích dostatečnou kapacitu.

Naopak hned několik milionů získal projekt na výstavbu multifunkčního hřiště v Chyši. „Měli jsme velmi dobře připravený projekt a popravdě řečeno, i dobrý lobbing. Ten je také velmi důležitý,“ přiznává otevřeně starosta Chyše Miroslav Dorňák.

Dotace z EU by byly v Chyši potřebné například i na rekonstrukci bývalého kláštera v případě, že se nenajde vhodný investor.