Společnosti provozující hazardní hry nebo výherní automaty mají ze zákona povinnost část zisku odvést na sportovní, kulturní či jiné charitativní účely. Společnost Slot game, která má sídlo v Karlových Varech tak léta přispívá např. mládežnickému hokeji, fotbalistům, ale třeba i zdravotním zařízením v regionu.

Určitá část zisku připadla k přerozdělení také městu Karlovy Vary. To se v loňském roce rozhodlo speciálně pro tyto účely využít Nadace města. Ta vznikla už v roce 2005, ale nevyvíjela žádnou činnost. Politiky ve vedení nadace byly – předsedkyně Monika Makkiehová (ODS), místopředsedkyně Jana Petříková (ČSSD). Dozorčí rada Jaroslav Fiala (ČSSD), Vladimír Hůrka (ODS), Kamila Bešťáková (KSČM). Monika Makkiehová však byla vloni z Nadace odvolána a naopak v ní přibyl například primář ARO karlovarské nemocnice Roman Brázdil.

Nadace bude rozdělovat v letošním roce mezi nejrůznější subjekty zhruba pět milionů korun.

Kromě toho i Karlovarsko těží z „porcování medvěda“ v českém parlamentu. Nejvíce odklepli poslanci na výstavbu bytů v bývalé nádražní budově v Merklíně. Další peníze jdou na infrastrukturu obcí, do kultury, na lázeňství, ale i na sport. Například společnost České lázně v Evropě se sídlem v Lokti získala na rekonstrukci svého domu z „medvěda“ pět milionů korun.