Právě v této době totiž například ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyzval Evropu k politickému bojkotu olympiády. Právě s Čínou ale kraj loni podepsal dohodu o spolupráci, což už tehdy kritizovali opoziční zastupitelé.

„Kraj měl nyní jedinečnou šanci říci svému partnerovi, jak s Čínou spolupracovat, ale určitě ne za těchto podmínek s přihlédnutím k tomu, co se právě v této zemi děje,“ říká opoziční zastupitel a senátor Jan Horník (SNK/ED), podle něhož byla cesta do Číny naprosto nešťastná. Horník chce už příští týden na zasedání zastupitelstva navrhnout usnesení ohledně situace v Číně.

„Koalice to ale stejně bude bagatelizovat. Přitom už při schvalování smlouvy s Čínou jsem upozorňoval na porušování lidských práv v této zemi. Koalice ale dělá, jako by se vůbec nic nestalo. Naši politici by měli právě přitom v těchto dnech dát jednoznačně na vědomí, že žijeme v 21. století a ctíme demokracii. Bohužel, náš kraj touto cestou ale nejde,“ dodává senátor Horník.

Hejtman Josef Pavel (ODS) politické faux pas odmítá. „Ta služební cesta se olympiády netýká.Mymámes Čínou uzavřený partnerský vztah a naplňujeme kontakty. Co se týče olympiády, odmítl jsem účast. Za současné situace mi to nepřijde vhodné,“ uzavírá.