Zatímco na Božím Daru je už v provozu pouze vlek na Novaku a Praze, na Klínovci, jehož svahy jsou položeny na sever, mohou lyžaři a snowboardisté využít všech vleků. Právě poloha sjezdovek je důvodem, proč se na Klínovci i za tohoto počasí ještě drží sníh.

Má to však i své zápory. I když jsou zdejší sjezdovky dobře upravené, mnohem horší je to se samotnými vleky. Trasa pod nimi se kolem poledne mění v hotovou ledovku, na které nejsou snowboardisté schopni vyjet.

„Když přede mnou jeli snowboardisti, téměř vždy to na té ledovce neukočírovali a spadli. Během pádu však stačili sejmout další lidi z vleku. Takové jízdy jsou téměř o život,“ stěžuje si jeden z lyžařů Petr Novotný.

Není sám, kdo má ke stavu vleků velké výhrady. „Přijeli jsme minulou neděli na dopolední lyžování. Za tři hodiny jsme zaplatili tři sta osmdesát korun za osobu. Sjeli jsme Pařezovku a nastoupili k vleku B. Ten nabral prvních dvacet lyžařů a následně spadlo lano na prvním vodícím kole. Vlekaři to asi po deseti minutách spravili. Nahoru jsme ale opět nevyjeli, protože lano spadlo znovu. Přejeli jsme tak na sjezdovku U Zabitého a sjeli dolů k vleku C. Ve frontě jsme však čekali dobrou půlhodinu,“ vypráví další lyžař své zkušenosti. Spočítal si, že v neděli strávili na sjezdovkách ze tří placených hodin jen dvě. „Dvě hodiny za 14,5 eura? To je třeba oproti Javoru až o 60 procent dražší. Tam stojí čtyři hodiny 18 euro,“ dodává.

Krista Balážová se Skiareálu Klínovec však vysvětluje, že s ledovkovko pod vleky se nedá nic dělat. „Každý den vlekaři zledovatělou trasu zahazují. Přístupná místa dokonce upravuje i rolba. Pak se po trase projedou první tři lidi a led je tam znovu. Naházený sníh zkrátka na ledovce nepřilne, neudělá se z něho potřebná vrstva. Je to dáno i tím, že jsou svahy položeny na sever. Takové problémy míváme každý rok, když přijde obleva,“ dodává pracovnice areálu.