Areál zámku Kynžvart se ocitne na nově vznikajícím seznamu Evropského kulturního dědictví. Seznam, jehož existenci oficiálně podpořila Evropská unie, začal vznikat letos z popudu francouzského ministra kultury Renauda Donnedieua de Vabres. Cílem je upozornit na mimořádné pamětihodnosti evropského významu a posílit tak evropskou identitu.

Podklady pro nominace tuzemských památek v současné době připravuje zahraniční odbor ministerstva kultury České republiky. Celkem půjde o dvě až tři památky. Důvodem nominace zámku Kynžvart jsou mimořádné evropské vazby této památky.

Samotného zařazení na seznam by se měla památka dočkat v době, kdy bude Česká republika předsedat Evropské unii. „Slavnostní akt by se měl odehrát v první polovině roku 2009,“ uvedl kastelán zámku Kynžvart Miloš Říha. „Zatím nemám v plánu odhalovat podrobnosti, další informace mám v úmyslu zveřejnit v květnu příštího roku,“ dodal.

Někdy mezi lety 1585 – 1597 byl v údolí pod kynžvartským hradem postaven renesanční zámek. Jeho přesná podoba dnes už není známa a nedochovalo se ani žádné dobové vyobrazení zámku. V letech 1821 – 1839 byl přestavěn ve stylu vídeňského klasicismu.