Proč, na to nám dodatečně odpovídá sama ředitelka. Ve svých odpovědích se však nezmínila o konkrétních ekonomických dopadech tohoto neobvyklého kroku.

Proč tedy ve většině svých poboček zavíráte?
Aby se lidem v muzeu líbilo, musí se každoročně uskutečnit velký generální úklid. Právě proto v období nejnižší návštěvnosti budou prostory muzeálních expozic pro veřejnost uzavřeny. Během dvou měsíců musejí být provedeny plánované opravy, úklid, repase vitrín a podobně. Některé prostory nebyly vymalovány sedmnáct let! Proto se bude malovat na sokolovském zámku, po výměně oken se uskuteční i další stavební úpravy. To nelze provádět v běžné sezoně. A také pracovníci muzeí mají kromě těchto činností své odborné a prezentační úkoly.

Otevřeno však zůstává muzeum v Chebu, kde je i vaše kancelář. Proč je tomu tak?
Zde bude skutečně otevřeno po celou zimu. Budou zde totiž probíhat prestižní výstavy k projektu Rok Albrechta z Valdštejna, paralelně s výstavou v pražské Valdštejnské jízdárně.

Co opravy jinde?
Největších oprav se dočkají výstavní prostory v Sokolově. Také na Nové Louce v Karlových Varech se uskuteční částečná oprava vitrín a nutné ošetření sbírek. Exponáty z osmdesátých let je nutné aspoň nakonzervovat.

Co mincovna v Jáchymově? Tam je plno návštěvníků po celou zimu.
I tam budou menší změny, i když je tam značná návštěvnost i v zimě. Mincovna bude otevřena už od počátku února. V Krásně naopak byla návštěvnost tak malá, že tam otevřeme až v březnu. Příjem měsíčně činil 150 korun a expozici zajišťovali tři pracovníci. V Horním Slavkově bude otevřeno od středy do neděle.

Co v případě, když projeví zájem o zhlédnutí sbírek například školy?
V takových případech prohlídky umožníme. Pokud mohu domýšlet, návštěvníkům se jistě bude líbit více v čistých expozicích než v léta nemalovaných, zaprášených. To je smyslem částečné uzavírky expozic v pobočkách.