VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nadšený houbař odnesl z lesa plný košík

CHEB - Mykologové varují před konzumací několikráte zmrzlých hub.

16.1.2008
SDÍLEJ:

MÁ ČÍM SE VYCHLOUBAT! Nadšený mykolog z Chebu Ondřej Nádvorník se pochlubil košíkem hub, které nasbíral v okolí Zelené hory.Foto: Foto: Jiří Pošmura

Zkušení houbaři by ani nyní neměli z lesů odcházet s prázdnou. Nadšený mykolog Ondřej Nádvorník z Chebu se dokonce může pochlubit košíčkem jedlých hub, které našel v okolí Zelené hory. „Přesné místo nálezu hub samozřejmě nesdělím,“ uvedl.

Podle chebského mykologického odborníka Jiřího Pošmury je ´úlovek´ Ondry Nádvorníka trochu kuriózní. „V košíku byly penízovky sametonohé, hlívy ústřičné i Jidášovo ucho. V zimě jsem zatím nic tak houbařsky krásného neviděl.“

Předseda České mykologické společnosti v Lázních Kynžvartu Jan Šimice potvrdil, že všechny nalezené houbičky jsou vhodné do nejrůznějších pokrmů. „Třeba penízovka je nazývaná ´Vánoční houbou´,“ podotkl. „Kvůli specifickému aroma se přidává do polévek. Využívají se pouze hlavičky.“ Šimice doporučuje zpracovat hlívy ústřičné do takzvaných falešných drštkových polévek. „Do těchto pokrmů přidáváme obvyklé ingredience, pouze musíme hlívu déle povařit.“ Plodnice hlívy je možné použít ve všech úpravách, v jakých se houby obecně používají. Klobouky lze smažit a drobně nakrájené třeně lze použít pod maso, k dušení, do omáček i karbanátků. Jidášovo ucho je zase podle gurmánů kvůli své chrupavčité konzistenci ideální do nejrůznějších zeleninových salátů.

Mykologičtí odborníci však varují před konzumací několikráte rozmrzlých a znovu mrazem přešlých hub. Ty mohou být zdraví škodlivé.

16.1.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Novomanželé Urbanovi si řekli své ANO na vrcholku Aschberg v horské Bublavě.
9

Letní svatby jsou in, oddává se na lávce, golfu, na poli nebo u vysílače

Míša Rauscherová, vrchní sestra z interního oddělení sokolovské nemocnice, je ve finále prestižní soutěže.

Vrchní sestra ze sokolovské interny by se mohla stát Nej sestřičkou roku 2017

Máme žízeň. A projevilo se to v prodeji

Karlovy Vary - Patrně i díky vysokým teplotám a žíznivým zákazníkům v letních měsících vzrostl skupině Karlovarských minerálních vod (KMV) v prvním pololetí roku prodej meziročně o čtyři procenta a dosáhla celkového obratu 3,9 miliardy korun. To bylo meziročně o dvě procenta více.

Za objektivem Františka Konopy

Karlovy Vary - Studoval fotografii na karlovarské „keramce“, poté si pořídil vlastní studio. Práce Františka Konopy zaujala velké množství lidí.

Maketu odhalí poslední český rytíř

Mariánské Lázně - Jedna z nejstarších románských staveb, kostel svatého Jakuba a Filipa na Chvojně u Konopiště, bude k vidění i v Mariánských Lázních. Věrná miniatura totiž přibude do velké rodiny v Parku Boheminium.

Motivací mají být stipendia od kraje

Karlovy Vary - Motivační a prospěchová stipendia za druhé pololetí uplynulého školního roku získají od Karlovarského kraje studenti z jedenácti středních škol v regionu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení