Pokud dnes nejdečtí zastupitelé schválí podepsání smlouvy se stavební firmou, vyroste v Chodovské ulici v Nejdku nový bytový dům. „Získali jsme na jeho výstavbu téměř devatenácti milionovou dotaci ze Státního fondu rozvoje bydlení. Podíl města je po ukončeném výběrovém řízení vyšší, než jsme předpokládali, a proto jsem se rozhodl informovat zastupitele,“ uvedl Jan Drobil, starosta Nejdku.

„Jedná se o jednu z největších veřejných zakázek, které by naše město učinilo. K podpisu smlouvy sice zcela postačuje rozhodnutí rady města, ale tato akce je natolik zásadní, že pokládám za důležité nechat rozhodnutí na zastupitelstvu,“ doplnil.

Podle něj je tento projekt důležitý z mnoha důvodů. „Výstavbou získáme 30 nových bytových jednotek. Zároveň se uvolní bytové domy v centru města, které bude možné rekonstruovat a nabídnout další možnosti bydlení. Projekt dále přináší další úspory v rámci provozu bytového fondu města,“ konstatoval starosta.

Nejdecká radnice se také zaměří na to, aby nové byty nenabídla neplatičům. „V současné době máme ve stávajících pěti domech dluh na nájemném přesahující půl milionu korun a dalších dvě stě tisíc za služby. Bydlení v novém domě nabídneme pouze těm, kteří řádně a včas platí nájem a služby s tím spojené,“ ujistil Drobil.

Město bude uzavírat smlouvy na dobu určitou, aby mohli být případní neplatiči vystěhováni. Dnešní jednání zastupitelstva je vyvrcholením roční práce na přípravě a podání žádosti o dotaci, zajištění potřebných dokladů, výběrového řízení a přípravy smluv. „V případě neschválení by město nevyužilo přidělené dotace a předpokládám, že projekt nebude do budoucna realizovatelný. To nejen s ohledem na růst cen, ale i kvůli tomu, že Státní fond rozvoje bydlení od příštího roku neposkytuje dotace na podporu nájemního bydlení,“ upozornil Drobil.