Zajít si na poštu poslat dopis či zaplatit složenky. To jsou věci, které jsou pro lidi samozřejmostí. V Nové Roli by ovšem mohlo dojít k tomu, že lidé o tyto důležité služby přijdou. Radnice totiž zvýšila v budově nájem zhruba o šedesát procent, a na tyto podmínky nechce pošta přistoupit.

„Zvýšili jsme nájem nebytových prostor v celém městě. Proto nechápu, proč bychom z toho měli vyjímat Českou poštu. Pokud do 31. ledna 2008 nepřistoupí na naše podmínky, dostanou výpověď. Služby bychom se samozřejmě nějak snažili zachovat,“ konstatoval starosta Václav Heřman.

Lidi tento přístup radnice šokoval. „To je opravdu hrůza. Pošta je pro nás bytostně důležitá. Přece nebudeme jezdit kvůli každé drobnosti do Karlových Varů. Radnice by měla bojovat za zájmy lidí,a ne jen za svoje peníze,“ zlobila se Novorolanka Melánia Ulčová.

Podobný názor mají také někteří zastupitelé. „S rozhodnutím rady města nesouhlasím. Zastupitelé mají hájit zájmy občanů, a ne na všem jen chtít ještě více vydělat. Bez pošty se lidé neobejdou. Navíc mi vadí, že někteří lidé mají na nájem slevy a u takto důležité věci město odmítá ustoupit,“ komentoval situaci zastupitel Miroslav Musil (ODS).

„Připadá mi smutné, že rada města odmítne žádost pošty o snížení nájmu a za okamžik dá slevu na pronájem garáže jednomu ze zastupitelů. To je nehorázné a neférové. Navíc u tak důležitých služeb, jako jsou poštovní,“ doplnila předchozí názor zastupitelka Jitka Pokorná (SNK–ED).

Podle Wernera Pauluse, manažera střediskové pošty Karlovy Vary, však není situace natolik kritická. „O situaci se zvýšením nájmu v Nové Roli vím. Architektura doručovatelské sítě však počítá s poštou v Nové Roli i do budoucna,“ ujistil Paulus. Vše bude podle něj záležet na rozhodnutí generálního ředitelství. „To zváží ekonomickou únosnost nových nájemních podmínek. Vzhledem k tomu, že žádosti o snížení nájemného nebylo ze strany města vyhověno, bude Česká pošta pravděpodobně akceptovat nové podmínky dodatku k nájemní smlouvě,“ doplnil manažer Paulus.

Glosa: Vláda zlatokopů?