Průtrž mračen s krupobitím se přehnala v pátek v noci nad Chebskem. Napáchala zatím nevyčíslené škody. Noc z pátku na sobotu mnozí obyvatelé Chebska nespali. Za pomoci stovek hasičů čerpali vodu z domů.

Třeba Růžena Pötzlová z Dolních Dvorů patřila k těm, kteří měli bezesnou noc. „Od té doby, co tu stojí průmyslová zóna, máme problémy,“ uvedla. I při menších deštích se voda z kanálů nahrne do topného kanálu, který je ovšem slepý. Končí právě u domu Růženy Pötzlové.

Pomoc u jejího domu nebude snadná. „Jestliže je to voda z topného kanálu, do kterého se stahuje voda a prosakuje do přilehlých obytných domů, tak je nutné zjistit majitele topného kanálu,“ uvedl ředitel chebského hasičského záchranného sboru Jan Doubrava. „Musí si pak zajistit zlikvidování, protože se kanál již nepoužívá, nebo zamezit prosakování do domů.“ Hasiči totiž nemohou jezdit čerpat každou větší vodu.

Velké škody napáchala bouře také v Ostrohu u Poustky. Pod hradem Seeberg voda smetla můstek se sousední loukou. „Voda sjela ze stráně a vytvořila si zde nové koryto,“ uvedl starosta Poustky Jan Ryba. „Podobné nadělení zde bylo přibližně v roce 1889, kdy se obcí prohnala stoletá voda.“ Ta tehdy vzala hned několik mlýnů. „Žiji tady čtyřicet let, ale něco podobného jsem neviděl,“ zoufal si Vladimír Nývlt.

Ve Františkových Lázních pod viaduktem na komunikaci ve směru od aquafora na Dlouhé Mosty dokonce vyprošťovali hasiči řidiče uvízlého v autě. Uvěznily ho přívaly vody. Největší škody voda natropila v suterénech objektů. Hasiči asistovali při jejím odčerpávání například v Cetnově, Hradišti, Chebu, Hazlově a františkolázeňských Horních i Dolních Lomanech. Voda zaplavila také hřiště ve Skalné.

Pod vodou se ocitla také část Nebanic. Vodní živel znovu poničil farmu manželů Šimáčkových. „Déšť by zde nezpůsobil takové škody, pokud by se ještě neupouštěla voda ze Skalky,“ uvedla Eva Šimáčková. „Lidé ze sousední Vrbové se sem nedostanou. Kus silnice je utržený.“

Obyvatelé z Nebanic kroutí hlavami nad jednáním pracovníků Povodí Ohře. „Co když přijdou větší deště?“ ptali se. Myslí si, že by přehrada Skalka měla udržet větší přívaly vody, než byl déšť o uplynulém víkendu.

Všichni postižení se shodují, že škody zatím nelze vyčíslit. Čekají totiž, až voda opadne.

Václava Simeonová, Vladimír Kučera