Dramatický vývoj v karlovarské nemocnici vyděsil i obyvatele menších měst a obcí regionu. Lidé z venkova považují právem toto zařízení za svoji zdravotnickou oporu a jistotu.

„Máme strach. U nás ordinují někteří odborní lékaři jen v určité dny v týdnu. Když se cokoli vážnějšího děje, jedeme do Karlových Varů. Včetně různých vyšetření. Jestli se tady nemocnice rozsype a lékaři dají výpovědi, nevím, co s námi bude,“ říká Pavel Neubert z Chyše.

Radikálněji se vyjádřila starostka Stružné, Zuzana Večerková. „Chci jako občanka vyzvat vedení kraje ke změně přístupu při jednání s lékaři a zdravotnickým personálem. Žádám je, aby přestali jednat z trapné pozice moci, snesli se k zemi a do skutečnosti a uvědomili si, že jejich funkce nejsou doživotní,“ říká starostka a pokračuje: „Pouze volby je uvedly do jejich funkcí. Měli by si to uvědomit.“

Strach z vývoje má i tajemnice žlutické radnice Eva Bradáčová. „Beru to také jako obyvatelka kraje. Podle mého názoru by se měly provést audity a kontroly vynakládání prostředků v nemocnicích tak, jak po tom lékaři volají. Ať se ukáže, kde a zda nastala chyba. Mámnejvětší obavy z odchodů zkušených lékařů, a jejich týmů. Toho se opravdu bojím,“ přiznává Eva Bradáčová.

Přestože je nemocnice i v Ostrově, obyvatelé města považují právě karlovarskou nemocnici za centrum zdravotnictví v kraji. „Nemůžeme se spoléhat na malou privátní nemocnici. To bohužel nejde. ta nemůže velké zdravotnické zařízení, které slouží celému kraji, vůbec nahradit. Když odtamtud lékaři odejdou, kdo je nahradí? Vždyť kvalifikovaných odborníků, kterým má vedení kraje ve Varech co nabídnout, včetně bydlení, je málo. Vím, jak je složité najít atestované lékaře. Mám mezi zdravotníky přátele,“ přidává se Petr Koutný z Ostrova. Podle jeho slov by bylo v nynější situaci nejvhodnější, kdyby kraj vyšel lékařům víc vstříc. „Já nepotřebuji pro život nějaké politiky. Ti stejně za chvíli zmizí v propadlišti dějin. Potřebuji tady mít pro sebe a svoji rodinu dobré lékaře,“ dodal mladý muž.

Kritika na hlavu kraje se snáší i z dalších měst a obcí. „Všichni v rodině si nyní přejeme, abychom neomarodili. Vždyť jestli nás nebude mít v karlovarské nemocnici kdo léčit, budeme muset jezdit kdoví kam,“ strachuje se starší žena z Toužimi.

Přestože vedení kraje i nemocnice ujišťuje o krizových řešeních a uklidňuje občany, situaci vidí všichni jasně: zdravotníků, kteří si připravili výpovědi, přibývá.