Další nové lomy chce na Karlovarsku otevřít Sedlecký kaolin. Konkrétně jde o okolí Sedlece a Nové Role. Přímo v sídle firmy v Božičanech se dnes navíc sejdou ministerští úředníci a zástupci dočených úřadů, aby projednali plánovanou těžbu na Novorolsku. Zda bude obnoven důl v Sedleci, však není ještě rozhodnuto. Lidé totiž mohou případnou těžbu připomínkovat, a to v rámci zjišťovacího řízení vlivu na životní prostředí. Lidé mají nyní 22 dnů na to, aby se mohli k těžbě kaolinu vyjádřit.

„Dokumentace je k nahlédnutí u nás na odboru životního prostředí. Více informací naleznou lidé také na internetové stránce www.cenia.cz/eia,“ informoval mluvčí karlovarské radnice Jakub Kaválek.

Jak upřesnila Gabriela Licková z firmy Misot, která pro Sedlecký kaolin připravuje podklady, těžba by mohla být obnovena v lokalitě otovických rákosin, tedy ve směru na Čankov. Současné záměry se týkají jen povrchové těžby, která by měla být včetně sanace a rekultivace ukončena do dvaceti let.

„V Sedleci jsou vhodná místa i pro hlubinnou těžbu, a to v západní části osady,“ doplnila Licková.

Sedlečtí jsou však o možnostech otevření dolů jen velmi málo informováni. Potvrzuje to také Alois Hůrka, předseda sdružení za záchranu kostela svaté Anny.

„Záměry Sedleckého kaolinu se mi nelíbí. Vítr vane totiž od rákosin směrem do Sedlece, takže by těžba určitě u nás ovlivnila životní prostředí,“ poznamenal Hůrka a dodal: „O plánech ví ale jen hrstka místních. Proto chci využít zítřejšího benefičního koncertu v kostele, na který vezmu všechny podklady. Nechám do nich lidem nahlédnout.“

Stanovisko šéfa Sedleckého kaolinu Vojtěcha Zítka se redakci nepodařilo zjistit. Nebral jí včera telefon.