Stále více lidí už i v České republice odkládá nákup oblečení až po Vánocích, kdy obchodníci zahajují velké slevy. Ty mnohdy dosahují až sedmdesáti procent.

„Doma jsem řekla, že žádné oblečení na Ježíška kupovat nebudu a že ani žádné od nikoho nechci. Po Vánocích přece začínají velké slevy. Tak proč kupovat bundu za tři tisíce, když ji v lednu seženu za tisícovku?“ vysvětluje například Karlovaračka Ivana Mixová. Blízkým navrhla, že dostanou dárkové kupony a za ty si pak mohou po svátcích vybrat výhodné zboží.

Má to ale jednu nevýhodu. Zboží může být vyprodané a nebo nemusí zákazník sehnat potřebnou velikost. To potvrzuje mluvčí a marketingová ředitelka společnosti Kenvelo Denisa Nebřenská. „Povánoční slevy se vyplatí, ale nemusí na vás zbýt vaše velikost,“ říká Nebřenská.

Například Kenvelo zahájilo slevy už před Vánoci. Nyní má zlevněno všechno zboží. „Nejvyšší slevy dosahují šedesáti procent. Budou až do konce ledna,“ upřesňuje mluvčí. Podle ní každým rokem stoupá zájem právě o dárkové kupony. „Dříve je kupovali jen muži, dnes je chtějí i ženy, zkrátka zákazníci všech věkových kategorií,“ dodává.

Zlevněné zboží lze koupit po Vánocích ovšem i ve snowboardových obchodech. „Největší slevy teprve přijdou. Už nyní lze ale u nás zakoupit vybavení na snowboard až o čtyřicet procent levněji, než před pár dny. Například boty na prkno šly dolů z pěti tisíc na tři tisíce,“ poznamenává Jakub Šmejkal z karlovarské prodejny Snowbitch.

V mnohých obchodech, například v Terranově, velké slevy teprve propuknou. „Chystáme se na pořádný frmol, protože dnes zahajujeme velký povánoční výprodej. Ještě ale nevíme, do jaké výše slevy půjdou,“ doplňuje vedoucí karlovarské Terranovy Alexander Čabala.