Přívaly nového sněhu a na horách i poryvy větru komplikovaly včera dopravu v Karlovarském kraji. Nejhůře na tom byli řidiči nákladních automobilů, ale i ostatní motoristé měli problémy. Podle předpovědí by se však situace měla uklidňovat a sněhové přeháňky postupně ustanou.

„Začali jsme zasahovat už v úterý v noci. Sněhové přeháňky byly poměrně silné a zároveň foukal i vítr, takže se vytvářely sněhové jazyky,“ konstatoval Josef Bulka, vedoucí provozního oddělení Údržby silnic Karlovarského kraje. „Během dne se však podařilo situaci uklidnit. Nejvíc starostí měli řidiči kamionů, kteří v několika místech uvízli. Někdy si totiž tito šoféři vybírají poměrně rizikové trasy. Na některých místech se například nesmí používat chemie, a ta jsou vždy hůře udržovaná. Nejhorší je situace v centrální části Slavkovského lesa,“ dodal vedoucí.

Podle něj už jsou však předpovědi na příští dny příznivější.

„Počasí by mělo být mírnější a sněhové přeháňky budou postupně ustávat. Přesto však budeme nadále v pohotovosti. Nejhorší situace byla právě během včerejška, ale i tak by měli být řidiči nadále opatrní a i když je podle kalendáře jaro, zimní vybavení je stále na místě,“ zdůraznil Bulka.

V plné pohotovosti byly i firmy, které mají na starosti úklid měst. „Jedeme stále podle zimního harmonogramu, takže máme pohotovost dvacet čtyři hodin denně. O žádných problémech však informace nemám. Myslím, že se nám podařilo udržet všechny komunikace sjízdné,“ informoval Eduard Malý, ředitel karlovarské pobočky společnosti AVE CZ, Odpadové hospodářství, s.r.o.

„Máme vlastní meteorologické předpovědi, takže se vždy dokážeme na případnou pohromu připravit. Počasí by se však mělo uklidnit,“ doplnil Malý.

„Vyjel jsem brzy ráno do práce, a nebyla to žádná sranda, i když už jsem zažil horší kalamity. Doufejme, že se počasí skutečně umoudří a už nebudou problémy,“ zhodnotil situaci jeden z řidičů.