Nadcházející volba prezidenta České republiky má v Karlovarském kraji vítěze Jana Švejnara.

Z osmi poslanců a senátorů budou volit Václava Klause pouze tři – poslanci Miloš Patera a Lubomír Suk (ODS) a senátor Pavel Čáslava (ODS). Švejnara naopak podpoří poslanci za ČSSD Jaroslav Fiala, Pavel Vnoušek a komunistický poslanec Pavel Hojda. Dále pak senátoři Jan Horník (KOD) a Ladislav Macák (ČSSD).

Volba ´hlavy´ státu ale není jen o politice. Velkou úlohu zde hrají také osobní sympatie, a to zvláště pokud by o prezidentovi měli rozhodovat obyčejní lidé bez politické příslušnosti. „Nevím, koho bych volila, nemám v tom ještě zcela jasno,“ prohlásila 28letá Petra Halinková ze Sokolova, a na otázku, kdyby si musela jednoho z kandiátů vybrat odpověděla: „Spíše tedy Klause. Myslím, že je to solidní zástupce státu, takový elegán,“ zdůraznila.

Jen málo z dotázaných již měli svého kandidáta vybraného. Výrazně převládal počet těch, kteří jsou dosud nerozhodní. „I kdyby mě teď drželi pod krkem, tak bych se nedokázal konkrétně vyjádřit. Stále váhám,“ řekl další z oslovených.

Objevily se však i zcela kategorické odpovědi. „Ať se tam v té vládě třeba pomlátí, nevolila bych ani jednoho,“ vyjádřila svůj názor jedna ze sokolovských penzistek. Podobně mluvil i další senior. „Hlas bych nedal ani Klausovi, ani Švejnarovi. Já jsem prokomunista,“ uvedl.

Kdo fandí Klausovi, přiznává, že je dobrý prezident a je nezpochybnitelnou osobností. „Je to pan prezident, skutečné eso,“ poznamenal další z dotázaných. „Jeho soupeř šanci nemá. Vadí mi totiž, že není úplně náš občan. Má americké občanství, a to vidím jako překážku k vytvoření pevného a dostatečně odpovídajícího vztahu k naší republice,“ pokračoval.

Jsou tu ale i tací, kteří by dali přednost panu Švejnarovi. „Je takový nepolitický. A navíc pan Švejnar není zkorumpovaný,“ konstatoval oslovený penzista.

(pga/eli)