Karlovým Varům soud za halu nepřiřkl náhradu za více než pět set milionů za nezákonné obohacení konsorcia firem Syner, Baustav a Metrostav, které halu za miliardu a sto milionů postavily, a také zamítl žalobu na určení vlastníka haly. Tím zůstává město.

Žalovaná strana navíc nárokuje také náhradu škody 48 milionů korun a také peníze za garanční opravy, které kvůli soudům městu neúčtovala. Ty činí podle dostupných informací dalších třicet milionů korun.

Město se tak zmítá ve finanční pavučině. Soudy o KV Arenu by tak mohly i s cenou za gáži pro advokátní kanceláře, jimž soudní žaloby svěřilo, přijít draho. Vedení města se zatím nerozhodlo, zda se proti poslednímu soudnímu verdiktu odvolá, ale musí počítat s tím, že další účet mu vystaví opozice. A to také nebude zadarmo. Město bude s největší pravděpodobností kritizováno v případě, když se neodvolá, ale i když se odvolá.

O co jim jde: Znovu se odvolat

Například hnutí O co jim jde?! bude prosazovat další odvolání. „To, že tady jedna soudkyně rozhodla, zatím není nic fatálního. Byla chyba, že soud žaloby rozdělil a při prvním rozsudku se město neodvolalo. O náhradě škody, kterou si protistrana nárokuje, ale rozhodne soud. A myslím, že firmy, které halu stavěly, mohou být rády, že garanční záruky už vypršely. Těch závad na hale bylo hodně," uvedl Otmar Homolka.

ČSSD: Vina je na primátorovi

Daleko razantnější je ale opoziční ČSSD. Ta bude podle všeho vyžadovat tvrdý a nekompromisní postoj vůči primátorovi Petru Kulhánkovi (KOA) a zřejmě dojde i na primátorovu hlavu. Ve vzduchu tak visí návrh na jeho odvolání. Podle Michala Riška, předsedy zastupitelského klubu sociálních demokratů, mělo město peníze efektivně vysoudit. „Ale ne prosoudit. Byl to primátor Kulhánek, kdo sliboval transparentnost a prezentoval se jako symbol ctnosti. A za čtyři roky nemohu potvrdit, že by to plnil. Jenom si o lidi otřel boty," uvedl Michal Riško s dovětkem, že klub ČSSD ještě nejednal a jde o jeho osobní názor.

ODS: Kde zůstal zdravý rozum

ODS je ve vyjádření mírnější, ale i tato strana se se závěry soudu smiřuje jen těžce.

„Ještě jsme nejednali, proto mohu uvést jen vlastní komentář. A také nevíme, zda jde o konečné řešení, nebo zda se město rozhodne odvolat. My jsme vždy tvrdili, a to ať jsme byli v opozici či v koalici, že nebudeme bránit prověřování smluvních vztahů z minulosti.

Ale i laikům muselo být jasné, že některé části žaloby odporují zdravému rozumu. Proč například město předložilo soudu posudek tržního ohodnocení haly oproti ceně za pořízení nové stavby? Na to lze přece použít selský rozum a nenechat roztáčet právnické taxametry," uvedl Jiří Vaněček, krajský předseda ODS. Podle něj by měla existovat odpovědnost za důkazy, které město soudu předložilo. „Po deseti letech by mohlo být výsledkem jedno obrovské a velké minus," doplnil Jiří Vaněček s dotazem, proč vše muselo zajít až takhle daleko.

Jak si stojí všechny kauzy, které město žaluje, to se karlovarští zastupitelé dozvědí na dubnovém zasedání. Primátor Kulhánek na tom uplynulém totiž přislíbil, že o jejich průběhu bude zastupitele informovat.