Jako přestupek šetří policie incident, při kterém neznámá pachatelka rozlila v Penny marketu v Nejdku na Karlovarsku kyselinu, a mohla tak ohrozit zdraví pětadvaceti zákazníků a šesti prodavaček. Podle speciální mobilní laboratoře Hasičského sboru Třemošná se jednalo o koncentrovanou kyselinu sírovou.

„Naše poznatky nasvědčují tomu, že nešlo o úmysl, ale o souhru nešťastných náhod,“ uvedl velitel karlovarské pořádkové Policie ČR Michal Šavrňa. Jak dodal, podle svědeckých výpovědí to byla žena, které před pokladnami začala agresivní tekutina vytékat z tašky. Žena proto tašku odhodila do odpadkového koše. Tomu podle policie odpovídaly i stopy v prodejně. Podle této nejpravděpodobnější policejní verze se žena dopustila nevhodné manipulace s nebezpečnou látkou. Kritická situace v obchodě nastala ve chvíli, kdy se prodavačky pokusily chemikálii uklidit. „Použily chemický čisticí prostředek, který s kyselinou reagoval. Zřejmě s plasty začala reagovat i kyselina vytékající v odpadkovém koši,“ vysvětlil Šavrňa. Kromě chemiků z Třemošné místo zajišťovali i hasiči z Nejdku a Karlových Varů, kteří dohlédli na evakuaci všech přítomných. „Situace byla zpočátku napjatá, lidé se totiž začali chovat poněkud chaoticky,“ uvedl mluvčí hasičů František Petr. Poznamenal, že uvedená chemikálie se v Nejdku používá v několika podnicích.

Na neopatrnost neznámé ženy doplatily dvě prodavačky, které si stěžovaly na nevolnost a bolesti hlavy. „Byly ošetřeny na ambulanci karlovarské nemocnice. Jedna byla propuštěna domů a druhá je hospitalizována,“ sdělila mluvčí nemocnice Hildegarda Bejlková.