„U každé sezony se snažíme, aby se nesla v nějakém konkrétním duchu. Loni to bylo 500 let od založení Jáchymova. Sobotní zahájení se nese v duchu narozenin Marie Curie-Sklodowské a příští rok to bude zase 500 od založení dolu Svornost,“ uvedla kulturní vedoucí Léčebných lázní Jáchymov Karolína Grabowská. Z dolu Svornost se čerpá léčivá radonová voda dodnes. Stejně tak je významný i odkaz oslavenkyně Marie Curie-Sklodowské. Její výzkum a následné objevy jsou i dnes klíčové pro radonovou léčbu. Polská vědkyně je natolik významnou osobností Jáchymova, že po ní pojmenovali dokonce základní školu. A právě tato škola v rámci oslav pořádá vědomostní soutěž pro žáky 8. a 9. třídy. Tři nejlepší pak budou oceněni během krájení dortu Madame Curie.

Nedílnou součástí letošních oslav je alegorický průvod. „V čele pochodují horníci a hornická kapela, pokračují tanečníci a historické osobnosti, které veze kočár tažený koňmi a historická vozidla. Těšit se můžete na zmíněnou Marii Curie, Georga Agricolu, akademika Františka Běhounka a další. Novinkou letošního průvodu je účast ostrovských ostrostřelců, kteří letošní sezonu zahájí výstřelem ze svých zbraní,“ sdělil vedoucí marketingu Léčebných lázní Jáchymov Marek Poledníček.

Výroba křišťálových glóbů pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.
GALERIE, VIDEO: Mistři skláři připravují křišťálové glóby pro filmový festival



Dříve zahajoval sezonu a příjezd hostů, kteří se v Jáchymově léčili. Dnes už sem jezdí celoročně. Přesto nejsou lázně jen místem, kde se léčí neduhy pohybového aparátu. V zimě i v létě se tu dají provozovat různé sporty. Proto se v rámci zahájení letošní sezony pojede Cyklozávod o pohár Madame Curie. Od 11 hodin se pojede malý okruh v parku kolem Radiologického pavilonu pro děti do 10 let, a to bez registrace.

A v 11:30 odstartuje silniční závod s hromadným startem. Závodníci vyrazí od hotelu Astoria.

„Zajímavostí letošního roku bude prezentace elektromobilu Tesla S,“ dodal Poledníček. Co by to bylo za oslavu, kdyby nehrála hudba. Už od 10 hodin budou na pódiu vyhrávat Swing melody Ostrov. Malý jazzový orchestr, který hraje swing a hudbu 30. a 40. let. V 11 hodin je vystřídá taneční skupina Arvena se svým vystoupením a modní přehlídkou šatů ze 30. let 20. století. Od 12 hodin budou v lázeňském altánku hrát Poslední siesta s Flaškinetem. Nástroj flaškinet tvoří různé lahve od piva a vína. Toto hudební duo doplňuje ještě kytara. Ve 13 hodin si připraví pro děti koncert hudební divadlo Hnedle vedle. A ve 14 hodin vyrazí slavnostní průvod. V půl třetí zahraje František Nedvěd. Od 16 hodin bude zpívat účastník soutěže Tvoje tvář má známý hlas Milan Peroutka. V 17 hodin je naplánovaná jeho autogramiáda.

V 15:30 bude piknik s Madame Curie, která bude krájet svůj dort.

Jednu velkou premiéru si vystřihl na Mattoni 1/2Maratonu primátor Karlových Varů Petr Kulhánek, který se zhostil poprvé role vodiče, když závod absolvoval s vodičskou vlajkou v čase 1:45.
„Celý závod byl extrémně pozitivním zážitkem s výborným pocitem,“ říká primátor Petr Kulhánek