Veřejnosti bude k dispozici zdarma až do 5. června, pak zamíří do Chebu a do Aše. Karlovarský kraj je čtvrtým krajem z osmi, který na své letošní cestě Legiovlak navštíví.

„Karlovy Vary jsou devátou zastávkou, která nepřipomene jen vzdálené boje první světové války, ale i význam legionářů pro naše pohraničí. Byli to právě oni, kdo až do konce první republiky sloužili jako četníci, policisté či příslušníci finanční stráže a rozvíjeli Masarykovy myšlenky i tam, kde mnoho Čechoslováků nežilo," uvedl Jiří Charfreitag, tajemník projektu.

Expozice Legiovlaku je přístupná každý všední den od 8:00 do 18:00 a o víkendech od 9:00 do 19:00. Komentované prohlídky s průvodcem začínají každý den od 13:00 a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. „Současná posádka vlaku rovněž dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Takže lidé třeba zjistí, jestli měli legionáře mezi předky," dodal mluvčí projektu Miloš Borovička

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím. „Letos jsme soupravu opět rozšířili o jeden vagon, který představuje kinosál Osvětového odboru odbočky Československé národní rady na Rusi, ve kterém budeme promítat dobové dokumenty a filmy. Máme dokonce i originální promítačku, která sloužila našim legionářům," doplnil Charfreitag.

Souprava historických vagonů vznikla za podpory Ministerstva obrany ČR a do roku 2020 projede celou Českou republiku. V Chebu se vlak zastaví od 6. do 10. června a v Aši bude 11. června.