Lékařské odbory ve svém prohlášení jeho odchod vítají, ale nelíbí se jim personální změny na primářských postech, k nimž má za Luďka Nečesaného v nemocnici ještě dojít. Totéž platí pro chystaná výběrová řízení na vrchní sestry.

Místní organizace Lékařského odborového klubu (LOK) apeluje na Luďka Nečesaného i na zřizovatele nemocnice, tedy na Karlovarský kraj, aby do nástupu nového vedení pozastavili veškeré významné změny.

„Zároveň žádáme o právo zúčastnit se výběrových řízení jako pozorovatelé. Situaci považujeme za napjatou a nebudeme dlouho čekat se zahájením protestů, neboť dění kolem nemocnice je nadále alarmující. Lékařům na chodu nemocnice záleží podstatně více než manažerům, jejichž výměna v intervalu osmnácti měsíců se poslední dobou stala zažitou tradicí," zdůraznil Martin Beránek, předseda místní organizace LOK.

Nečesaného vyjádření, že interna je v katastrofálním stavu, pokládá LOK za neuvěřitelné.

Luděk Nečesaný.

„Nazve-li ředitel nemocnice nějaké oddělení katastrofou, měl by zároveň přinést návrh zlepšujících opatření. Odvolání vysoce erudovaného specialisty z postu primáře za změnu k lepšímu rozhodně nepovažujeme. Myslíme si, že primární funkcí přednostů oddělení je garance odbornosti, úkolem managementu je poskytování ekonomických doporučení. Špatná refundace péče od zdravotních pojišťoven není jistě vinou lékařů ani pacientů. Pokud je léčba indikována, pacient ji dostane. Cenu léčby lze hodnotit pouze tehdy, existuje-li stejně účinná alternativa. Kritika na adresu některých osob je často založená pouze na osobních neshodách. Považujeme toto za nepřípustné," uvádějí členové LOK.

A dodávají, že pokud je hlavním záměrem vedení a zřizovatele úspora prostředků na úkor dostupnosti péče, je třeba veřejnosti oznámit, že nadále nemohou poskytovat péči v původním rozsahu. „Společnost má právo toto vědět, zřizovatelem je totiž Karlovarský kraj a jeho představitelé se mají a musí veřejnosti zodpovídat," stojí v prohlášení LOK.

Odcházející vedení KKN ale protesty odborů zcela odmítá. „Jednoznačně se ukazuje, že Karlovarská krajská nemocnice potřebuje dlouhodobé a pevné vedení, které dokáže čelit atakům ze strany Lékařského odborového klubu, jenž se svými nátlakovými akcemi snaží měnit chod nemocnice. Personální změny, o nichž zástupci LOK hovoří, byly nastartovány rozhodnutím představenstva již v květnu 2012 a byly v nemocnici opakovaně deklarovány," uvedl Luděk Nečesaný. Dodal, že právě z těchto důvodů byli odvoláni ze svých postů primáři oddělení, jejichž činnost bezprostředně souvisí s chodem nového Pavilonu akutní medicíny.

„Jak je zřejmé i z prohlášení LOK, nezvládají některé primariáty nastavení nových podmínek souvisejících se změnou organizace práce a namísto vyvolání jednání s vedením KKN na téma případného řešení některých dílčích konstruktivních úprav řeší situaci podpásově prostřednictvím médií a hrozeb nepokojů směřujících ke Karlovarskému kraji," konstatoval Luděk Nečesaný.

Výběrová řízení na vrchní sestry, jakož i změny na některých primariátech mají podle něj za cíl nastavit v chodu nemocnice takové podmínky, aby se společně dařila spolupráce napříč jednotlivými odděleními, která jsou páteřní osou poskytované zdravotní péče v karlovarské nemocnici.

„Považuji za liché obavy LOK z personálních změn, které byly avizovány, neboť členy výběrových komisí budou jak zástupci odborů, tak i primáři či lékaři pověření vedením jednotlivých oddělení," řekl Nečesaný.

Vyjádření LOK chápe jako zbytečný nátlak a hrozbu těch, kteří se v mnoha případech svou nečinností anebo nekonstruktivní aktivitou podíleli na patové situaci v komunikaci mezi jednotlivými odděleními.