Po půl roce speciálního náborového programu se přihlásilo šest nových doktorů. „Díky jejich nástupu se podaří stabilizovat lékařskou péči v regionu," uvedl Jakub Pánik (ČSSD), krajský náměstek pro zdravotnictví. Lékaři pocházejí jak z České republiky, tak i Slovenska, Etiopie, Makedonie, Ukrajiny či Palestiny. „Kromě jedné lékařky všichni vystudovali medicínu na české lékařské fakultě. Český jazyk by jim tak neměl dělat problém," řekl mluvčí KKN Vladislav Podracký s tím, že ani u ukrajinské lékařky není problém s ovládnutím jazyka.

„Pokud jde o lékaře, jsou to v rámci celé KKN skutečně jen jednotlivci. Hledáme například lékaře na plicní oddělení nebo patologii do Karlových Varů, případně atestovaného lékaře na dětské oddělení v Chebu," zdůraznil mluvčí KKN s tím, že složitá situace je i u sester a dalšího středního personálu, kde by pro obě nemocnice dohromady potřebovali kolem sta sestřiček. „Nejsložitější je situace na již zmíněných internách," dodal Podracký.

Přilákat do KKN nové lékařské posily pomohla především částka 14,5 milionu korun.

Částku kraj uvolnil pro zvýšení platu na interních odděleních a také na náborové příspěvky.

Nová sestra dostane při nástupu až 150 tisíc korun a lékař až 400 tisíc korun, pokud se zavážou pro práci v nemocnicích v kraji po dobu tří až pěti let.

„Zásadní podmínkou ale bude, že nově příchozí zdravotnický personál nesmí přicházet z nemocnic v kraji," vysvětlil náměstek Pánik podmínky, které eliminují případné zneužití náborových příspěvků. Finanční pomoc platí ve všech čtyřech nemocnicích v kraji jak v Chebu a Karlových Varech, tak i v Ostrově a Sokolově.

A už v září odstartují první jazykové kurzy a spolu s nimi i proces uznání kvalifikace pro prvních 15 vybraných sester z Ruska.

„Zájem z jejich strany o práci v KKN je, ale kolik jich reálně nastoupí do provozu, záleží na zvládnutí jak jazyka, tak na jejich praktických znalostech," vysvětlil Vladislav Podracký.

Příchod nového personálu podle něj pomůže především stávajícím zaměstnancům, kteří byli v posledních týdnech pod značným tlakem. „Na druhé straně i nadále na internách chybí střední zdravotnický personál, což je problém, se kterým se potýkají nemocnice v celé republice. Interní oddělení v Karlových Varech tak bude i nadále pracovat v režimu, kdy bude uzavřena část stanic. Na pacienty to vliv mít nebude, potřebnou péči vždy dostali a dostanou," doplnil mluvčí krajské nemocnice.

Průměrná měsíční hrubá mzda lékaře Karlovarské krajské nemocnice, pod niž spadají nemocnice v Karlových Varech a Chebu, se pohybuje kolem 75.000 korun, u všeobecné sestry pak činí 26.000 korun. „Jde ale o hrubé částky včetně příplatků za služby a podobně," upozornil mluvčí KKN.