Boje v krajských volbách vypuknou za deset dní. Mediální masáž voličů tak vstupuje do svého finiše. Lidské tvořivosti se však meze nekladou, a tak i zde v Karlových Varech můžete potkat pomalované billboardy.

Tabu svými malůvkami prolomil řidič autobusu Roman Smetana, který byl za pověstná 'tykadla' odsouzen k úhradě škody a vykonávání veřejně prospěšných prací. Škodu, kterou způsobil, zaplatil, ale odmítl nastoupit k soudně nařízeným veřejně prospěšným pracím, proto musí nastoupit do vězení.

Lidská tvořivost a chuť pomalovat si politika se nevyhnuly ani lázeňskému městu. Budoucí možní krajští politici se tak nevyhnuli například upířím zubům, jitrnici na hlavě či jen strhávání předvolebních plakátů.

„Pokud by se stalo něco s našimi billboardy, určitě bychom nechtěli, aby za to člověku hrozilo vězení. Chápeme, že jsou lidé na politiku naštvaní a tímto se ventilují," odpověděl na dotaz Jaroslav Fujdiar (OCJJ?!). „Celková cena naší propagace se vyšplhala na necelých osm set tisíc korun," prozradil Fujdiar.

„My bychom nejprve řešili, jestli našemu kandidátovi tykadla sluší. Kdyby malůvky byly povedené, zasmáli bychom se a nechali to být. Pokud by však byly vulgární či sprosté, musely by být přelepené. Určitě bychom netrvali na vymáhání škody. Celkový rozpočet na předvolební boj budou necelé čtyři miliony korun," řekl krajský šéf ODS Jiří Vaněček.

Jinou cestou se vydala strana TOP 09, která se obešla bez předvolebních plakátů. Místo toho se snaží se svými voliči scházet a debatovat. „Na celkové náklady naší kampaně, včetně senátních voleb, se připravilo devět set tisíc korun. Myslím si, že limit ani nebude dosažen," odpověděl Petr Zahradníček (TOP 09).

Malůvky, pokud nejsou vulgární či neetické, karlovarským politikům nevadí. Určitě je to i tím, že zde v Karlových Varech se tento problém nevyskytuje tak hodně jako jinde po republice. „Nemalou zásluhu na tom má i to, že jsou plakáty na místech, která jsou na očích, a tak případným pachatelům hrozí odhalení," svěřila se jedna z procházejících slečen v podchodu cestou na dolní nádraží.

„Jelikož do voleb už moc času nezbývá, necháváme výtvarné výtvory na billboardech být. Samozřejmě záleží na míře poničení. I s tím počítá naše částka na kampaň, která má maximální strop sedm set tisíc korun," prozradil Josef Murčo (KSČM).

„Naše strana se s tímto problémem potýká často, takže se dá říct, že jsme si už i zvykli. Pan Zeman to vyřešil tím, že si tykadélka nakreslil sám. Pokud bych potkal někoho, kdo naše plakáty cíleně strhává, tak bych od něho chtěl znát důvody. I kvůli těmto případům máme rozpočet mezi jedním až jedním a půl milionem korun," uvedl Jakub Pánik (ČSSD).

(tom)