Plánovaný projekt sociálního centra v Toužimi vzbudil u řady lidí vlnu nevole a protestů. Veřejnost napjatě sleduje, jak to bude s toužimským sociálním centrem. Aby padlo konečné rozhodnutí, bude se konat referendum.

„Toto referendum se koná pouze v jeden pracovní den a lidé mají na podpis jen dvanáct hodin. Všechny nabádám, aby přišli a řekli tomuto projektu jasné ne," říká Petr Vlček, jeden z kritiků projektu.  Ten má jasné důvody, proč by lidé měli přijít a říct projektu ne.

„Toto rozhodnutí ovlivní život nás všech v delším časovém horizontu, tento projekt nepřináší žádný ekonomický ani jiný užitek. Zastupitelé města by se měli starat o vytvoření nových pracovních míst. Je potřeba ukázat zastupitelům, že lidé dovedou o životě ve svém městě rozhodovat sami. Vadí nám i neprůhlednost financování této stavby," doplnil Petr Vlček.

Podle některých obyvatel jim připravované referendum nabídne možnost zodpovědět relativně jednoduchou otázku. Její zodpovězení však může ovlivnit život lidí ve městě i okolí. Je proto třeba se postavit k věci s jasným postojem.

„K referendu rozhodně jdu, protože nechci ve městě ´sociální centrum´ a toto je poslední možnost, jak tomu mohu zabránit. Spousta míst by si za ty peníze zasloužila lepší údržbu, opravu a využití," uvedl Jan Procházka z Toužimi.

K referendu se chystají i další toužimští obyvatelé, kterým není situace kolem sociálního centra lhostejná.

„Jelikož nesouhlasím s výstavbou sociálního centra, tak k referendu určitě půjdu. Je třeba shánět dotace na jiné projekty, respektive na projekty, které jsou pro všechny občany. Myslím si, že stát, nebo v tomto případě město, se stará o nepřizpůsobivé občany až dost. Řekl bych, že v Toužimi a jejích částech jsou důležitější věci k řešení. Například bytová otázka, sport nebo kultura,"doplnil Toužimák Jan Habart.

„Mě trápí utrácení veřejných peněz na podobné megalomanské projekty, kdy není zajištěna žádná návratnost proinvestovaných peněz. A v tomto případě k referendu určitě přijdu. Zásadně nesouhlasím s formou pomoci nepřizpůsobivým občanům, a to všeobecně, ať se to týká České republiky, nebo Evropské unie. Peníze se mají shánět na projekty pro děti, mládež, zdravotnictví a podobně," reagoval další z kritiků sociálního centra Petr Píro.

„Zúčastním se referenda, jelikož jsem proti výstavbě ´sociálního centra´. Určitě to nesplní účel a bude to zbytečně stát naše město peníze z rozpočtu. A nevím, proč se naše město najednou zajímá o romskou komunitu. Obávám se také toho, aby naše město nedopadlo jako obec Rovná. Bohužel již nemám důvěru k zastupitelstvu města Toužim, jelikož jsme byli vždy obelháni a podvedeni," dokončila další z kritiků centra Hildegard Čermáková.

Referendum je naplánováno na pátek 7. září od 8 do 20 hodin v družině a sborovně Základní školy Toužim.