Je určena pro všechny, které zajímá, jaké rozvojové projekty už byly na území Karlových Varů realizovány, na jakých se právě pracuje a co je v plánu do budoucna. „Na web se lze takzvaně prokliknout z hlavní internetové stránky magistrátu města, nebo prostě zadat do vyhledávače www.kvprojekty.eu," uvedl primátor Petr Kulhánek (KOA).

Proč město spustilo pro veřejnost tento web, vysvětluje Kulhánek. „Chceme, aby lidé dostali rychle a srozumitelně všechny informace o projektech na rozvoj města a také o dotačních aktivitách. Zatím takový ucelený souhrn s komplexními údaji chyběl," poznamenal primátor.

Magistrát tak reagoval i na výhrady některých obyvatel a zastupitelů, kteří takový přehled postrádali.

„Tyto webové stránky má na starost Odbor strategií a dotací Magistrátu města Karlovy Vary. Právě on je i jejich autorem a připravoval je od loňského roku. Náklady byly minimální, pohybovaly se jen kolem 10 000 korun. Webová stránka bude i pravidelně aktualizovaná," konstatoval.

Web mapuje projekty zhruba tři roky zpět, jsou tu tedy například informace o revitalizaci Sokolského vrchu, úpravách meandru Ohře nebo vybudování parku ve Dvořákově ulici. V projektech právě realizovaných je mimo jiné územní plán města či Karlovarská zahrada v parku Theresienstein. A akce plánované?

Je to třeba hala pro míčové sporty za KV Arenou, cyklostezka podél Ohře od Kauflandu k Varyádě nebo sanace některých skalních masivů.

V současné době se programové období 2007 2013 chýlí ke svému konci, a město se tudíž intenzivně věnuje přípravám na programové období nové. V něm budou dotace poskytovány v letech 2014 2020.

Na úrovni EU a ČR ještě zdaleka nejsou připraveny zásadní dokumenty, nejsou známa budoucí pravidla pro přípravu a realizaci projektů. „Přesto město aktivně získává veškeré dostupné informace, tak aby byly Karlovy Vary dostatečně připraveny využít veškeré možnosti, které nám Evropská unie v příštích letech nabídne," dodal primátor.

Odbor strategií a dotací (OSD) magistrátu města uceleně řeší proces využívání nejenom evropských dotací, ale rovněž národních dotačních programů.

Proto vede OSD takzvaný zásobník projektových záměrů a zároveň aktivně vyhledává rozličné možnosti různých zdrojů financování.

Nezbytnou součástí tohoto procesu je tedy spolupráce odboru s ostatními útvary města, ale také s dalšími subjekty, které v Karlových Varech momentálně působí.