„V tomto období je to obvyklé,navíc ke konci roku dochází také k ukončení poměrů na dobu určitou," uvedla k čerstvým statistickým údajům Petra Dolejšová z karlovarského úřadu práce.

Oživení na trhu by podle ní mělo přijít v jarních měsících.

V Karlovarském kraji na konci prosince loňského roku stoupla nezaměstnanost na 9,3 procenta. Podíl nezaměstnaných se proti listopadu zvýšil o 0,3 procentního bodu. Podle údajů úřadu práce bylo bez zaměstnání 19.231 dosažitelných uchazečů, kteří mohou bezprostředně nastoupit do práce. V Česku v prosinci podíl nezaměstnaných vzrostl o 0,5 procentního bodu na 8,2 procenta.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných v kraji je na Sokolovsku, kde také nezaměstnanost v prosinci vzrostla nejvíce. Ještě v listopadu byla nezaměstnanost v okrese 10,7 procenta, v prosinci už 11,1 procenta. V registru úřadu práce je 6989 dosažitelných uchazečů o práci.

Nezaměstnanost se zvedla i na Chebsku a na Karlovarsku. Na Karlovarsku dosáhla 9,2 procenta, což je o 0,3 procentního bodu více než v listopadu. Bez práce je tam 7379 dosažitelných uchazečů. O stejný podíl, 0,3 procentního bodu, vzrostla nezaměstnanost i na Chebsku. Podíl nezaměstnaných je tam ale nejnižší v kraji, aktuálně 7,7 procenta.

Přes přírůstek nezaměstnaných v Karlovarském kraji přibylo volných pracovních míst. Úřady práce jich na konci prosince nabízely 1275, což je o 120 více než před měsícem. Největší nabídka je na Karlovarsku, kde je 511 volných míst. Na Chebsku je 420 volných míst a nejhůře je na tom Sokolovsko, kde je k dispozici 344 míst. „Největší poptávka je po kuchařích, číšnících, elektrikářích a řidičích," doplnila Dolejšová.