Zámek v Chyši se vrátil na mapu velmi vyhledávaných památek. Zároveň je to dějiště spousty kulturních akcí, jako například 30. června, kdy zde zazpívá legendární Helena Vondráčková. Majitel zámku Vladimír Lažanský má důvod k radosti, ale zároveň upozorňuje na to, že kolem tuzemských památek je stále co řešit a ne vše je ideální.

Spousta lidí, kteří se snaží obnovit historické budovy, si stěžuje, že podpora ze strany sponzorů, ale i státních institucí stále klesá. Jaký na to máte názor?
Je pravdou, že například okruh partnerů našich kulturních akcí se povážlivě snížil kvůli ekonomické krizi. Co se týče vládních institucí, tak ty už nyní v podstatě ani nezatěžujeme žádostmi. V letech 1997 až 2001 jsme využívali peněz z Programu záchrany architektonického dědictví České republiky. To bylo nejštědřejší období, které lidem, co se snažili zachránit a obnovit historické budovy, hodně pomohlo. Když jsme v roce 2003 začali obnovovat místní pivovar, tak nám zase pomohly dotace z evropských fondů, které zprostředkoval Karlovarský kraj. V současné době už získáváme jen finanční prostředky z fondu obcí s rozšířenou působností, kdy má například město Karlovy Vary šanci podpořit významné objekty mimo své vlastní území. Tyto příspěvky jsou však ročně v řádu statisíců, takže nejde o žádné přelomové částky, i když jsme za ně samozřejmě rádi i tak.

Máte pocit, že náš stát pro kulturu a památky dělá dostatek a investuje do nich finanční prostředky, které by byly potřeba k ideálnímu stavu?
Samozřejmě ideální stav vůbec není na pořadu dne, a vlastně ani být nemůže, protože jak se říká ideál neexistuje. Je však pravdou, že stát šetří, snaží se najít každou korunu, a to se projevuje hlavně na kultuře a podobných věcech. Reálně víme, že náš stát vkládá do kultury a památek celkově 0, 62 procenta ze státního rozpočtu. A to je právě ten problém. Když se bavíte s lidmi z vyspělých evropských zemí, tak zjistíte, že tam jsou procenta úplně jinde. I to je důvod, proč je u nás spousta špičkových památek zavřených a nepřístupných. Stát bohužel stále řeší zdravotnictví, školství a další podobná témata, která jsou sice důležitá, ale velmi často tam unikají peníze úplně zbytečně a do různých kapes. Myslím, že naše památky by si zasloužily podstatně větší podporu, než jakou mají.

Zmínil jste evropské země, máte nějaké konkrétní srovnání s podmínkami u nás?
Jelikož jsem členem Asociace majitelů hradů a zámků, která je součástí Evropské asociace, tak mám konkrétní příklady. Tato asociace se totiž pravidelně schází a sděluje si nejrůznější dojmy. Můj nejčerstvější dojem a informace vychází z toho, že v jiných státech je velmi citelná symbióza mezi podnikateli, správci a majiteli hradů a zámků, dopravci, cestovními kancelářemi, průvodci a dalšími zainteresovanými lidmi. Ti si totiž uvědomují, že památky lákají davy lidí a mohou vydělat velmi dobré peníze. Stačí říct fakt, že památky v rámci Evropy vydělají na návštěvách a dalších podružných věcech ročně 335 miliard euro. To je přece velmi slušné číslo a je paradoxně vyšší, než kolik vydělává v rámci Evropské unie ročně automobilový průmysl. To by asi mělo být tématem k zamyšlení, zda je dobře potenciál řady památek nechat ležet ladem.

Máte představu o tom, kolik je v České republice památek či zajímavých objektů a kolik z nich skutečně je otevřených lidem?
Reálně je v naší republice 44 tisíc památek, samozřejmě včetně kapliček, různých křížků u cest a podobně. Těch, které by se daly využít jako lákadlo pro návštěvníky, je dva a půl tisíce. Když vám teď řeknu číslo, kolik z nich skutečně je otevřených pro veřejnost, tak se možná budete divit. Toto číslo je totiž 177. Z toho větší část je ve státních rukou a část soukromá. I z toho je vidět, že potenciál je skutečně využit velmi málo. Přitom kdyby to bylo jinak, tak kolem památek vznikají nová pracovní místa, města i obce by si finančně polepšila. Jde jen o to se o hrady a zámky více zajímat, nebát se do nich investovat. Je to totiž investice, která se stoprocentně mnohokrát vrátí.

Jak vidíte budoucnost cestovního ruchu a návštěv hradů a zámků do budoucna?
Paradoxně dobře. Jelikož lidé stále chudnou, tak už jich tolik nelákají zahraniční dovolené, protože si je nemohou dovolit, a raději vyhledávají právě místní památkovou turistiku.