Náměstek Petr Bursík (ODS) v pátek v doprovodu velitele městské policie Marcela Vlasáka a dvou strážníků vyrazil na prohlídku prázdných objektů ve městě. Zaměřil se především na ty nejvíce problémové a známé jako útočiště bezdomovců.

První zastávkou byl objekt bývalého autoservisu v Tuhnicích, který přímo sousedí s areálem Základní školy Poštovní. Tento areál je vyhledávaným útočištěm bezdomovců a sběratelů všech věcí, které se dají zpeněžit. A podle toho to zde vypadá. Uvnitř se povalují kabely, sklo, rozbité zářivky a rozebrané součástky. „Protože areál sousedí se základní školou, možné ohrožení dětí je velkým problém. Během několika příštích dní zde proto bude zazděno několik oken směřujících ke škole a natažený nový plot,“ uvedla Michaela Kousalová, mluvčí magistrátu.

Budovy nepatří městu. Proto se náměstek Bursík chce spojit s jejich majitelem a domluvit se na dalším postupu jejich zabezpečení. Prioritou bude odpojení a kontrola elektroinstalace a plynu.

Dalším místem prohlídky byly objekty bývalých Vodáren, které se nachází také v Tuhnicích. Zde několik objektů patří městu a další jsou v majetku společnosti Vodárny a kanalizace. Také tyto objekty si vyhlédli bezdomovci. „Ve zdejších prostorách je velký nepořádek, opět se všude povalují odpadky a v některých místnostech jsou stopy po požárech,“ uvedla mluvčí.

Objekt bývalých Vodáren je velmi rozlehlý a sahá až k hranicím areálu meandru Ohře. V přímé blízkosti parkoviště zde stojí jedna větší prázdná budova, kterou podle mluvčí bude nutné opět vzhledem k bezpečnosti dětí a návštěvníků areálu zajistit či zcela odstranit.

Také v tomto případě se vedení města spojí s vedením Vodáren, aby se situace v areálu začala řešit.

V budovách, které jsou v majetku města, bude probíhat velký úklid v následujících měsících. Magistrát na tuto činnost využije pracovníků veřejné služby.

Posledním kontrolovaným objektem byl Pivovar v Rybářích, který je v soukromém vlastnictví. Oproti výše zmíněným objektům je tento nejvíce zachovalý.

Náměstek Petr Bursík ke kontrole uvedl, že město se chce především vyvarovat toho, aby došlo k nějaké újmě, ať už fyzické či majetkové. „Situace vedle Základní školy Poštovní opravdu není dobrá a je nutné, abychom ihned zjednali nápravu. Stejně tak kolem meandru,“ zdůraznil.

Velitel strážníků Vlasák doplnil, že všechny objekty navštěvují strážníci téměř denně. „Velmi nebezpečné jsou noční výjezdy a zásahy,“ uvedl.

V příštích týdnech se chce náměstek Bursík vydat také na kontrolu městských ubytoven.