Šest hodin. Jen po tuto dobu smějí v Karlových Varech pracovat koně, kteří v kočárech vozí hosty po městě. Hodinu navíc jim vedení města povolilo na příjezd do práce a hodinu na odjezd do stájí.

Magistrát totiž připravil Smlouvu o užívání kočárové dopravy, kterou s majiteli koňských spřežení uzavře. A nastavené podmínky bude přísně kontrolovat.

Kromě dalších nařízení je novinkou i to, že za toto podnikání se bude v Karlových Varech i platit. A to dvacet tisíc korun za spřežení.

„Od regulace kočárové dopravy jsme ustoupili. Jednak nechceme hatit toto podnikání, které považujeme za určitou karlovarskou lázeňskou atrakci, ale podmínky jsme zpřísnili. Dopoledne bude jezdit po městě jedna parta, a to maximálně šest hodin, a odpoledne další. Prostě se fiakristé musejí vystřídat," uvedl náměstek Jaroslav Růžička.

Kvůli stížnostem na stanoviště kočárové dopravy se vedení magistrátu snažilo jej přesunout. „To se ale nepovedlo. Námi vytipované úseky, kde by koně mohli stát, odmítla například dopravní policie, protože jde o dopravní prostředek, jinde bychom museli zasáhnout de zeleně, a to se zase nelíbilo nám. Proto jsme ponechali původní stanoviště, ovšem na Divadelním náměstí bude pro potřeby majitelů kočárů a hlavně zvířat zřízen hydrant. Ten budou moci využívat na úklid a napájení koňů," vysvětlil Jaroslav Růžička.

Kočárových povozů nyní v Karlových Varech jezdí přibližně osmnáct. Zatímco v lázeňské zóně jsou skutečnou ozdobou, při jízdě po silnici řidičům, kteří se za koňmi vlečou dvacetikilometrovou rychlostí, tečou nervy. S tím ale magistrát nemůže podle náměstka Růžičky dělat nic.

Na rozdíl od koňů, které město bude tolerovat, půjčovnu segweů u Sadového pramene rada rezolutně odmítla. Těmi se i nadále budou po kolonádě vozit jen strážníci.