„Byt u nás může získat zájemce, který u nás minimálně dva roky žije a je to občan České republiky, případně cizinec z Evropské unie s trvalým pobytem. Musí nám předložit potvrzení o zaměstnání, podnikání, případně důchodu, nesmí naší radnici nic dlužit, nesměl nám v minulosti způsobit žádnou škodu a nesmí vlastnit nemovitost určenou k bydlení,“ vyjmenovává podmínky starosta Ostrova Jan Bureš.

Vedení města se rozhodlo nevybírat kauce na nájemné s výjimkou bytů v areálu Kláštera, kde se kauce vybíraly už od otevření a budou se vybírat i nadále. „Je to tam dáno úrovní bydlení, takže nic měnit nebudeme a i nadále budeme vybírat kauci ve výši tří měsíčních nájmů,“ pokračuje starosta.

Novinkou pro žadateleo městské byty v Ostrově je ale minimálně dokladovatelný příjem. V případě žádosti o byt 3+1 musí přesahovat 18 tisíc korun čistého. U bytů 2+1 byla tato hranice stanovena na 12 tisíc a u menších bytů na 9 tisíc korun.

„Samozřejmě že nemusí tento příjem mít jen jedenz rodiny. Jedná se o součet příjmů celé rodiny, nebo případně partnerů, kteří chtějív našem bytě žít,“ vysvětluje Jan Bureš s tím, že největší zájem ve městě je o byty 3+1 a 4+1, kterých je ale nedostatek. Menší byty se přidělují častěji a je jich k dispozici více.

Na Rozcestí U Koníčka v Karlových Varech má vzniknout nový dopravní terminál. Nástupiště k autobusům mají být nově uprostřed vozovky. Změnou má projít i autobusové nádraží u Tržnice.
FOTO: U Koníčka má vzniknout terminál pražského modelu

Poslední novinkou je otevření pořadníků všem žadatelům nastálo. V minulosti to radnice dělala tak, že měla stanovenu určitou kvótu žadatelů a po jejím naplnění pořadník uzavřela a nějaký čas se nemohlo o byty žádat.

„Nyní zůstanou pořadníky otevřeny a budou se postupně plnit tak, jak se žadatelé budou hlásit,“ konstatoval starosta s tím, že nově nastavené podmínky budou radní vyhodnocovat zhruba po půl roce, a pokud bude potřeba, ještě je poupraví.

„To ale nepředpokládáme, protože jsme vycházeliz dlouholetých zkušeností a myslíme si, že takto jsou podmínky správně a spravedlivě nastavené pro všechny,“ je přesvědčen Jan Bureš.